Хелоуин и „светаго” кича

Аз нямам проблем с празнуващите, но те громят всеки, който не си пада по масовата безвкусица

Така нареченият Хелоуин не е нищо друго, освен брат близнак на гей парада в София. Първична имитаторщина, привнесена в България от външни фактори и нямаща нищо общо с нас.

И в двата случая накакви маскирани лица шестват из улиците и ни налагат идеалите си за красиво, модерно и естетично. Но тъй като в единия случай говорим за полуголи педерасти и лесбийки - това е грозно и пошло. В другия случай говорим за деца - значи е красиво и безобидно. Какво им е красивото в кичозните костюми, направени сякаш надве-натри с малко лепило, кадастрон и стари парцали, аз не знам.
Хелоуин и гей парада си приличат и по още нещо. Недай си Боже да изразиш мнение, че не ти харесват и веднага си заклеймен от гей-хелоуин обществото като асоциален тип, псевдоморалист, тесногръд, старомоден, маргинал. Сякаш за да си нормален трябва да облечеш детето си като циганче от уличен цирк от преди 200-300 години и да го пратиш да проси от врата на врата, и то какво - шепа побелели бонбони.
Имитаторите на чуждото, тези съвременни кириакстефчовци, дори са готови да заклеймят БПЦ и всички „попове” на света, задето са си казали мнението за вещерския празник. Ама разбира се, Хелоуин, за който разбрахте преди 20-ина години от американските сериали, чиито имена вече дори не помните, е с много „по-богата” традиция от православието или пък от нашите си, български езически празници - кукери, нестинари и пр.
Разбирам родителите, които в стремежа си да угодят на децата им купуват вещерски шапки, черни костюми и други подобни „made in China” флинтифлюшки, които сигурно иглеждат модерни. Какво толкова, това е просто един карнавал, а децата се радват. Има и „лакомства” - обикновено нискокачествени захарни изделия, които се купуват на кило.
Зад цялата хелоуинщина прозира същият комерсиален интерес, който се вижда и зад т.нар Свети Валентин. В единия случай се продават евтини маски и сладкиши, в другия - балончета, сърчица, картички и шоколад. От този вид шоколад, който се купува само на 14 февруари, защото в другите дни го отминаваме като шоколадоимитиращ продукт.
Истнинската вреда от Хелоуин обаче е дискриминацията. Ако твоето дете не се включи в общата маса от изкуствена веселост и кичозна маскарадност, то тутакси седи някак отлъчено, като черната овца, или грозното пате. Ако не си падаш по тези неща, значи си „смотан”.
Аз нямам проблем с празнуващите - дори превантивно се запасявам с бонбони и дребни шоколадчета за децата. Но защо празнуващите имат проблем с мен, че не желая да пея в хора на вещиците?
Да се празнува Хелоуин е масова практика в училищата. Някъде дори нямат учебни часове и учителки, солидни госпожи на солидна възраст, се маскират заедно с децата. А защо? Защо го правят те не могат да отговорят, но всички хелоуинци кълнат като истински вещици, ако им кажеш, че празникът им е чиста проба глупост. Мрачна палячовщина.
Умишлено не пиша за мнението на БПЦ за Хелоуин - то отдавна е ясно. Не съм свещеник, че да проповядвам. Който има уши, да слуша, както е казано... Шт, никакви християнски ценности, за да не обидим атеистите. В Папуа-Нова Гвинея също имат интересна традиция, свързана с покойниците. Мумифицират ги, като ги опушват на огън. Мъртъвците заприличват на пушени скумрии. За да не се напука кожата, я мажат с телесни течности. А на определени празници ги вадят от пещерите и ги разнасят като чучела. Представяте ли си ваш близък покойник като пушена скумрия? Яко ли ви се струва?
Подобни празници на имитаторщината наистина са вредни - и то най-вече заради масовото оглупяване, което обзема масите. „Плащаш си за всяко проклето глупаво нещо, което си направил в живота си“, казва легендата на френския шансон Едит Пиаф на смъртния си одър. Права е - нищо не е безобидно, и за всичко се плаща.
Хелоуин, Свети Валентин - тези „празници” бяха привнесени у нас от полъха на неолиберания вятър. Който не го е разбрал - много му здраве. Същият вятър ни довлече и „третия пол”, гей парадите, нелегалните имигранти, тоталното опростачване и изкривяване на истината. Целта на неолибералните „ценности“, струва ми се, ясно прозира зад маските. Всички трябва да сме еднакви, послушни и сляпо да вярваме в „светата” хелоуинска простотия и „светаго” кича. Амин.
Всъщност, най-добре този самодеен маскарад на „made in China” красотата, го усещат именно децата. Веднага щом станат малко по-големи, те масово отказват да се обличат като глупаци заради два-три бонбона и едно мъфини. Защото разбират колко инфантилна е цялата истерия около Хелоуин. А това, че има дърти магарета и дърти магарици, които се правят на шутове и вещици за да се покажат колко са „оригинални” във фейсбук, си е техен психологически проблем. Оригинални сте, колкото една пушена скумрия.

Подобни статии