Хелоуин - полезен за здравето

Празникът Хелоуин се отразява благоприятно върху здравето, пише в. “Дейли стар”, позовавайки се на редица международни проучвания.

Експертите редовно напомнят, че сладките лакомства, съпътстващи честването, не са най-доброто нещо, което може да се случи на нечии зъби или талия. Дори от тях обаче има ползи за здравето, както и от останалите аспекти на празника.
Гледането на страшни филми, което някои хора избягват не само покрай Хелоуин, а целогодишно, всъщност е доста полезно. Доказано е, че хорърите стимулират имунната система и допринасят за изгарянето на калории.
Проучване на специалисти от университета на Ковънтри, Великобритания, установи, че филми като “Голямото тексаско клане” повишават нивата на белите кръвни клетки, които играят роля в борбата срещу инфекциите.
Друго изследване показва, че гледането на хоръри като “Сиянието” ускорява пулса, което води до изгарянето на до 200 калории.
По подобен начин стоят и нещата с храната. Масово се смята, че лакомствата, които се раздават на Хелоуин, покрай което намазват както хората, така и домашните им любимци, са по-скоро нездравословни. Не липсват обаче проучвания, които оборват това схващане. Шотландски изследователи например са установили, че две блокчета млечен шоколад дневно могат да намалят риска от инфаркт или инсулт.
Тиквата - един от символите на Хелоуин, е известна с ползите си за здравето. Освен за украса, плодът може да се използва за направата на здравословни супа или пай.
Не всички хелоуински лакомства са “страшилища” за зъбите или талията. Бонбоните маршмелоу например са с по-ниско съдържание на захар.
Пуканките, които похапваме, докато гледаме страшни филми, пък са богати на фибри.
Редица проучвания са показали, че бирата и виното, които можете да поднесе на Хелоуин, имат редица здравословни качества.
Бирата е отличен източник на полезния за костите елемент бор, както и на силиций, който е важен за доброто здраве на косата и ноктите. Пивото също така повишава нивата на “добрия” холестерол и допринася за понижаване на кръвното налягане.
Виното, и по-специално червеното, изобилства от антиоксиданти с противосъстаряващи и противоракови свойства.

Подобни статии