HelpKarma „пазела“ в сметките си събрани, но неизползвани дарения за болни деца

Фондацията правела кампании за набиране на пари на хора, които дължат за бързи кредити

Снимка: bTV Ралица Енева, Константин Кръстев и IT специалистът Славчо Славчев.

Разследване на бТВ показа, че HelpKarma е „пазела“ в сметките си събрани, но неизползвани пари за болни деца, а не връщани на дарителите. Още по-скандално е, че по тази схема се е действало и с пари, събирани за починали бебета.

Разследването показва още, че служители на HelpKarma са получавали също дарения за своите хлапета, които например трябвало да се обучават по колоездене или други дейности. Става ясно още, че HelpKarma е правела кампании на хора, които с парите искали да си връщат бързите кредити. Така средствата са били превеждани на колекторски фирми. Разследването на бТВ показа и как собственикът на HelpKarma Константин Кръстев все още е свързан с „Кредисимо“ и взима дивидент оттам.

Бебе Мартин

В началото на март тази година майката на двумесечното бебе Мартин се обръща за помощ към дарителите през платформата HelpKarma. За месец и половина са събрани над 270 000 евро. В края на април търсената сума е събрана, но HelpKarma не спират набирането на средства. Дарения продължават да постъпват и през май, въпреки че майката вече е написала не само че парите са събрани, но и че на този етап няма да се ползват. „Средствата ще се пазят в HelpKarma, докато бъде необходимо“, се посочва на сайта на фондацията. Оказва се, че бащата на бебе Мартин работи и е осигурен в Англия и тамошните здравни власти ще платят операцията на детето. Парите не се пипат от сметките на фондацията 8 месеца. На следващия въпрос – възможно ли е да събират пари, които да не бъдат никога необходими на човека, за когото е обявено, че се събират, Константин Кръстев отговаря: „Вижте, към конкретната дата на одобрение на кампанията това е било необходимо“.

Пачки

Повече от 70 хиляди евро стоят по сметките на HelpKarma и от друга кампания. Там са събрани 82 хил. евро, а са отчетени 8306. По същата схема са събирани и пари за друго бебе.

В писмен отговор на Кръстев до бТВ става ясно, че няма посочен краен срок, в който от HelpKarma трябва да преведат парите към хората, за които са събрани.

Починали

Разследването разкрива още, че когато се събират пари за някой, а той почине, средствата се прехвърля по други спешни кампании от същата категория. В същото време обаче справката разкрива как са харчени например за покупка на дрехи, плащане на наеми и прегледи при зъболекар. Тези разходи са отчетени в кампания, създадена от самата фондация в подкрепа на родители, които са изгубили децата си. От HelpKarma казват, че семейства на починали деца имали нужда от помощ. В отчета обаче се виждат, че са изплатени два пъти по 2000 евро за два прегледа при зъболекар. Друга част от парите пък са пренасочени по кампанията за борбата с COVID-19. Оказва се, че парите, които се преразпределят, основно идват от една кампания „Помогни на бебе Марти да победи левкемията“ и са на стойност над 48 000 евро. Оказва се, че бащата на починалото дете Ангел Петров е бил служител във фондацията. Той първо отрече, но после допусна, че може да е имал договор, докато „им е помагал“. В отчета по кампанията му се виждат и други дарения. Не е описано кой ги е получил. Той обясни, че парите са отишли при други болни деца. Едно от тях се оказва Радо – детето на друг служител на фондацията и член на управителния й съвет – Ралица Енева. Към неговата кампания са насочени 5000 евро. Жената е

направила и за него кампания в HelpKarma. Търсят се и са събрани 307 евро или над 600 лева – за части за колело. И трета служителка - Миглена Брайнова, е направила кампания за детето си, в която търси 90 000 евро за лечение в Залцбург, Австрия. Казва, че няма лечение у нас, което се оказва лъжа.

Заеми

Шефът на фондацията признава още, че се правят и кампании за хора, които дължат бързи заеми и на практика от HelpKаrma са превеждали пари на колектори. „Най-бързият вариант да се плати едно задължение кое е? Да го преведем по сметка на бенефициент и бенефициентът да го преведе към фирма за бързи кредити“, признава Константин Кръстев. На въпрос превеждали ли са пари директно на фирми за бързи кредити и в какъв размер са били сумите, той отговаря: „Случвало се е, да.“ Дарителите обаче не знаят за това.

Константин Кръстев още прибира дивиденти от „Кредисимо“ като акционер

Шефът на HelpKаrma призна, че е свързан с компанията за бързи кредити „Кредисимо“. „Аз съм бил един от създателите на „Кредисимо“ и съм управлявал 8 години. Но съм се уморил и съм се оттеглил и в момента се занимавам с „HelpKarma“, с благотворителност и въобще не искам да се връщам към това, което съм бил. Няма никакви трансакции между двете компании по-никакъв начин“, твърди той. В същото време обаче на въпрос има ли в момента собственост във фирмата отговаря: „Имам собственост, да. Получавам дивидент всяка година като акционер. Аз си ги получавам по сметка на моята компания. Имам общо като това, че все още съм акционер“.

Разследването на бТВ показва, че има трансакции от колекторската фирма към фондацията. „Кредисимо“ е генерален спонсор на кампанията срещу COVID-19 и е дарявала многократно за редица каузи. В сайта на фондацията се вижда едно дарение – от 16 март в размер на 2257 евро.

През фирмата си „Адвенкос“ Кръстев има 15% от холдинг, регистриран в Малта. Този холдинг притежава „Кредисимо България“. От извлечение на Търговския регистър в Малта от януари тази година се вижда, че вторият акционер  е първият братовчед на Константин Кръстев – Коста Кънчев. Роднинската връзка между двамата е описана в отчета на „Кредисимо“ за 2013 г. Когато през 2017 г. Кръстев основава HelpKarma, в управлението на фондацията влизат съпругата му Ивелина и бащата на първия му братовчед – Калин Кънчев. Чичото на Кръстев е в управителния съвет на фондацията до декември 2018 г. Самият Кръстев съвместява благотворителността и бизнеса от 2017 г. до май 2019 г. В този период той е едновременно председател на фондацията и член на Съвета на директорите на „Кредисимо“. От колекторската фирма пък заявиха, че нямат нищо с Кръстев от август 2015 г.

Подобни статии