Хичбот на автостоп

Хуманоидният робот се сприятелява с вдигнат палец, разчи-та на непознати да го превозват от едно място до друго

Снимка: twitter.com Хичбот има над 30 000 последователи в Twitter и се старае да задържи вниманието им.

Той има дунапренени крака, обути в яркожълти гумени ботуши на колички. Ръкавиците му са гумени, в тон с ботушите. Ако го зърнете с вдигнат палец нейде на пътя, не подминавайте. Хичбот се нуждае от помощ, а и много би искал да се сприятелите. Имате шанс да се запознаете с този симпатичен хуманоиден робот, стига да имате път към Салем, Масачузетс. Може да го засечете и в крайната точка на маршрута Сан Франциско. В програмата му е включено разглеждането на редица забележителности като Таймс скуеър в Ню Йорк, паркът Милениум в Чикаго, Маунт Ръшмор в Южна Дакота, както и Гранд каньон в Аризона.

Веднъж ентусиастът с гумени ботуши потегли от Халифакс, Нова Скотия, на 27 юли 2014 г. Три седмици след старта на експеримента той достигна до крайната точка в маршрута си – Виктория, столицата на югозападната провинция Британска Колумбия. Трасето му преминаваше по линията Trans Canada Highway. Хичбот измина 6228 километра. Роботчето има неустоим чар. Не повече от две минути са достатъчни някой да откликне на зова му и да го приюти на задната седалка. По време на пътуванията си в Канада и Европа Хичбот е намерил много нови приятели.
Роботът не е егоист и предава впечатленията си посредством вградения у него компютър. Миналата година е отразил индиански събор, танцов фестивал.
Изследователският проект се провежда с цел изучаването на въпроса за взаимодействието на човека и тестова технология в областта на изкуствения интелект. Идеята е да се види до каква степен роботите и хората могат да си имат взаимно доверие.
Доброволците решават сами колко време ще прекарат в компанията на робота. По тяхна преценка могат да го оставят в някоя бензиностанция или магазин, или пък да го поставят на видимо място край пътя, за да може да стопира друг автомобил с вдигнатия си палец. Единственият твърд ангажимент на новите приятели на Хичбот е да му зареждат батерията, ако видят, че е спаднала. Роботът е оборудван с GPS, който показва местоположението му.
„Арт проект в дивото” ­ така описва експеримента създателката на робота Фрауке Зелър. Роботът е роден във Факултета по професионални комуникации към университета „Риърсън” в Торонто. За направата на симпатягата са послужили охладител за бира, дунапрен, гумени ботуши и ръкавици и слънчеви панели, които действат като единно тяло под командите на „компютъризиран мозък”.

Подобни статии