Хиляди антиваксъри на бунт срещу ограниченията

25 арестувани след безредиците в Атина, деветима - в Париж

Снимка: АП/БТА Гръцки полицаи отцепват район в центъра на Атина, след като антиваксъри са ги замервали с петролни бомби.

Хиляди европейци излязоха на улиците във Франция, Италия и Гърция в събота, за да протестират срещу ограниченията във връзка с коронавируса и политиката за задължителна ваксинация, предаде ДПА.

В Атина и Париж протестите се изродиха в насилие и сблъсъци с полицията, след което бяха задържани няколко десетки души.

Над 160 000 демонстранти във Франция изразиха гнева си спрямо президента Еманюел Макрон и неговото правителство, като излязоха на демонстрации в столицата и други големи градове. Протестите бяха предизвикани от нов проектозакон, изискващ от гражданите да имат пропуск, показващ доказателство за ваксинация, или отрицателен тест за COVID-19, за да може да влязат в ресторанти и други публични зони. Някои демонстранти скандираха лозунги „Не на пропуска на срама“, а други носеха плакати, на които наричаха Макрон „тиранин“.

Френската полиция за борба с безредиците използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да отблъсне протестиращите край парижката гара Сен Лазар. Това стана, след като демонстранти събориха полицейски мотоциклет, на който се возели двама служители на реда. Сблъсъци между полицията и протестиращите избухнаха и по булевард „Шанз Елизе“, където също бе използван сълзотворен газ и движението бе блокирано. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен заклейми насилието спрямо полицията и съобщи, че са били арестувани девет души.

Гръцката полиция също използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне демонстранти, които се събраха в събота в центъра на Атина в знак на протест срещу задължителните ваксинации срещу новия коронавирус, предаде Ройтерс. Над 4000 души излязоха на демонстрация пред гръцкия парламент за трети пореден път този месец, за да протестират срещу задължителните имунизации за някои работници като медицинския персонал и служителите в домовете за социални грижи. Около парламента бе образуван плътен кордон от служители на специалните полицейски сили. Служител на реда, който пожела да остане анонимен, каза, че някои протестиращи са хвърляли коктейли "Молотов", което е принудило полицията да отговори със сълзотворен газ и светошумови гранати. Срещу демонстрантите е бил изпратен камион с водно оръдие "Авра", който ги полял с мощни струи вода. Участниците в митинга веднага се разбягали към съседните улици, които също били блокирани от отряди на полицията. Подобна демонстрация в сряда също бе белязана от насилие, посочва Ройтерс.

Полицията в Атина е задържала 25 души след протеста срещу задължителната ваксинация, който се проведе в гръцката столица в събота вечерта, съобщи в. „Катимерини“. По данни на властите в протеста са участвали 4500 души. Около една трета от тях са останали на площад „Синтагма“ пред парламента и след края на акцията. В края на митинга няколко младежи с покрити лица са започнали да хвърлят коктейли „Молотов“ към специалните части, които са отговорили със сълзотворен газ и шокови гранати. Използвани са и водни оръдия.

Хиляди протестиращи излязоха на митинги в големи градове в цяла Италия в събота – от Торино на север до Неапол на юг. Демонстрантите бяха разгневени от въведения от правителството сертификат, който изисква от гражданите ваксинация, доказателство за възстановяване или отрицателен резултат от тест, за да участват в обществения живот. Протестиращите скандираха лозунги като „Свобода!“ и „Долу диктатурата!“. Сертификатът, наречен „Зелен пропуск“, ще бъде задължителен от 6 август. Италианците ще трябва да го показват, ако искат да вечерят на закрито или да влязат в музеи, фитнеси и други публични заведения. Премиерът Марио Драги защити този ход с разпространението на варианта Делта на коронавируса.

Френският Сенат смекчи рестрикциите

Горната камара на френския парламент - Сенатът, одобри законопроекта за разширяване на обхвата на санитарния пропуск и задължителната ваксинация на здравния персонал, но внесе някои изменения в текста, съобщиха електронните издания "Паризиен" и "Франс бльо". Текстът бе подкрепен от 199 сенатори, а “против” гласуваха 123-ма. В горната парламентарна камара мнозинство има опозицията. Сред внесените в текста изменения е отлагане на началото на разширеното използване на санитарния пропуск от 30 август за 15 септември. Така хората ще разполагат с повече време, за да се подготвят за влизането в сила на мярката. Друго изменение е изключване от мярката на непълнолетните. Санитарният пропуск няма да се прилага и на терасите на заведенията и в големите търговски обекти, съгласно промените, внесени от Сената. Друга промяна в законопроекта позволява на подрастващите на 16 и на 17 г. да се ваксинират и без родителско съгласие. Сенаторите освен това обвързаха разширяването на обхвата на санитарния пропуск с въвеждането на санитарното извънредно положение до 31 октомври.

Подобни статии