Хиляди законни павилиони с кабели убийци

Връзват електричеството си по стени, дървета и подземно

Кабели убийци свързват с ток хиляди напълно законни павилиони, установи проверка на „Телеграф“. Причината е празнота в закона, заради която в момента де факто няма законен начин преместваем обект да бъде електроснабден.

Към момента павилионите получават електричество от съответното местно енергоразпределително дружество, след като подадат искане, придружено с документи, удостоверяващи, че павилионът им е законно поставен и има документ за въвеждане в експлоатация от общината. Получат ли тези документи, от енергото посочват на собственика на павилиона къде най-близо имат свободна точка за свързване към мрежата си. Оттам нататък отговорността за довеждането на тока от точката на електромера до будката е изцяло на собственика й.

Задължения

„За статичните обекти, имоти, сгради и т.н. задължение на енергото е да доведе тока до регулационната граница на имота. За преместваемите обекти обаче няма такова изискване и енергото има задължение единствено да им осигури достъп до мрежата в определена от самото него точка. Ето защо в случая със статичните обекти енергото носи отговорност за кабела до границата на имота, докато в случая с преместваемите обекти отговорността за този кабел е на собственика на обекта“, обясни за „Телеграф“ инж. Румен Иванов, зам-председател на Камарата на инженерите от инвестиционното проектиране - Варна.

Методи

У нас в момента няма изискване собственикът на будка да приложи инвестиционен проект за елмрежата, преди енергото да му пусне ток. Това води до ситуация, в която хиляди напълно законни будки са вързани с кабели, прекарани по всякакви възможни начини, които не подлежат на контрол от нито една институция. Проверка на „Телеграф“ на различни места из столицата показа, че това най-често става по въздушен път, защото така е най-евтино. В градинка в близост до баня „Мадара“ кабел свързва павилион през няколко дървета, по които често играят деца. На бул. „Евлоги Георгиев“ напълно законна будка за палачинки е свързана с кабел, който също идва по дърво към елтабло. На редица места кабелите минават по стени или общински мрежи и огради.

Канали

Не са малко случаите и като този с трагичната шахта на бул. „Ив. Ев. Гешов“, когато собствениците на будки незаконно прокарват кабели през наличната подземна инфраструктура. „До тези шахти обаче законен достъп имат само определени дружества като телекоми, водоснабдителни, топлофикационни дружества, ЕРП-та, но те не са обществено достъпни и никой друг няма право да ги използва за свои нужди“, обяснява инж. Иванов.

Решение

Според специалиста има две възможни опции за разрешаване на проблема. Първият е общините да бъдат задължени да поемат отговорността за елснабдяването на преместваемите обекти, за които са издали разрешение и за които получават наем и следователно имат икономически интерес от дейността им. Вторият е енергоразпределителните дружества да бъдат задължени да проектират елмрежата до самия павилион по начина, по който са задължени за това за сградите.

Каре:

Обезопасиха жици след сигнал

Броени часове след подаване на сигнал за паднала греда с висящи ел.жици от нея от кметството в район „Тракия“ в Пловдив реагираха и обезопасиха мястото.

Сигналът е подаден вечерта на 16 февруари в социалните мрежи. Член на групата „Забелязано в Пловдив“ пише: „Хора, пазете се! Това е на ул." Недялка Шилева" срещу печатница "Таф" в близост до спирката на автобуси 44,18,24. Не минавайте по пешеходната пътека, може да падне върху вас!“. На следващата сутрин жената, която явно живее или работи наблизо, е написала, че от кметството са реагирали веднага и падналата опасна греда е вече обезопасена. „Гредата е свалена и обезопасена! Благодаря на общината в Тракия и на кмета, че обърна внимание на сигнала ми! Върнаха ми доверието и призовавам всички да бъдем отговорни да сигнализираме за подобни опасни ситуации“, пише Вили Генчева във фейсбук пространството.

Капаци зеят в Търново

В центъра на Велико Търново има няколко метални улични стълба за електрическото осветление,чиито предпазни метални вратички липсват, като най-вероятно са откачени и отстранени от злосторници. От някои от тях стърчат жици - оголени или  увити с изолирбанд, което ги прави опасни при неволно докосване. От местната община, която стопанисва стълбовете, няколко пъти поставят предпазни капаци, но скоро след това те отново са премахвани. Преди известно време жители на В. Търново алармираха за метален капак на отводнителна шахта отново в центъра на града, от който при стъпване се усещало биене на ток. В резултат металната решетка беше подменена с бетонен капак на шахтата.

Опасност откриха край ресторант

Опасен кабел стърчеше няколко дни до ресторант “Сухата река” в Свиленград в края на януари. Проблемът възникна, след като вандали срязаха захранването към една от уличните лампи. След многократни сигнали на граждани от общината заровиха опасната жица. По щастлива случайност се размина без пострадали въпреки потенциалната опасност. Работи се по проект за възстановяване на захранването на лампата. Ще се вземат мерки цялата инсталация от кабели в района да бъде вкопана на поне 50 см вместо сегашните 10-15 см, което е потенциална опасност.

 

В Благоевград тръгна пълна проверка

Трагичният инцидент с младото момче в центъра на София, което загина от стърчащ кабел, включен в електромрежата, задължи благоевградското подразделение на ЧЕЗ заедно с представител на общината да започнат пълна проверка на стотиците електрически шахти в Благоевград. Проверяват се и елтаблата, които са закрепени по фасади на сгради. ЧЕЗ периодично и поетапно проверява през годините елшахтите, но след трагедията в София решиха да започнат пълна проверка на кабелите. Разчита се и на евентуални сигнали от граждани в областния град на Югозапада. Проверката ще продължи около седмица.

 

След сигнал на „Телеграф“: Обезопасиха 40 елстълба в Кюстендил

Десетки опасни стълбове и улични лампи със стърчащи кабели, установи репортерска проверка на „Телеграф“ в Кюстендил. На централния площад „Велбъжд“, непосредствено до детска площадка, на един от стълбовете липсваше предпазната ламарина. Същото беше положението с улични лампи по алеята, както и в района на Общинския драматичен театър. Последва подаване на сигнал от наша страна, а при извършени проверки за необезопасени кабели от община Кюстендил бяха констатирани повреди на ламаринени капаци, обезопасяващи електрическото осветление. От общинската администрация посочиха, че въпросните съоръжения са станали обект на вандалски прояви. „Екип на общината реагира на всеки подаден сигнал за съмнителни кабели, като към момента са обезопасени 40 обекта. Умоляваме гражданите при наличието на подобни нередности да подават сигнали на горещия телефон на общината - 078/ 55 12 11“, призоваха от кметската администрация.

Подобни статии