Химици създадоха основа за бърза оптична памет

Снимка: old.sk.ru Сергей Адонин е водещ научен сътрудник от Института по неорганична химия на Руската академия на науките в Новосибирск.

Руски химици създадоха нови фотохромни материали на основата на съединения на бисмут, хлор и ароматни въглеводороди, способни да станат основа за бързи и стабилни елементи от паметта на световите компютри на бъдещето, предаде ТАСС.

Агенцията цитира публикация в научното списание "Кемикъл къмюникейшънс". Учените предполагат, че разработеното устройство ще позволи за дълго време да се съхранява записаната информация. То ще може да има по-голям брой цикли записи-четения-изтривания. При проведени опити вече е била констатирана стабилност при над 200 цикъла.

Руските химици под ръководството на Сергей Адонин, водещ научен сътрудник от Института по неорганична химия на Руската академия на науките в Новосибирск, са открили два фотохромни материала. Те са изготвени въз основата на органика и на соли на бисмута, като са ги приспособили да действат като светови запаметяващи ядра. От тях информацията може да бъде сваляна и по традиционен електронен способ, освен по светлинен.

В процеса на новата разработка са били конструирани няколко прототипа на полеви транзистори, покрити с филм от новите фотохромни материали. По този начин транзисторите се превърнали в многостепенни ядра на свето-електронна памет. Нейното съдържание може да се извлича, като се подават светлинен сигнал или напрежение между електродите. По този начин много силно се влияе върху съпротивлението на транзистора и на това колко ток пропуска през себе си. Така е възможно в него да се съхранява няколко бита информация.

Подобни статии