Хип-хоп танци, хвърчила и забавна астрономия в летните занимални

Забавна математика и забавна астрономия, хип-хоп танци, паради на хвърчилата, екскурзии и експедиции, както и състезания по различни видове спортове са само част от предложенията за учениците в лятната ваканционна програма на образователното министерство.

Занимания има в 28-те области на страната. Всички дейности, включени в програмата, са безплатни за децата и учениците. Участието е по желание и според интересите в сферите четене, изкуства, развлечения, спорт и туризъм. Сред предложенията са и посещения на музеи и паметници, свързани с исторически събития и други инициативи. Те са насочени към различни възрастови групи.

Във ваканционните програми на всяка област има и графици, в които дейностите са обявени с дни и часове на провеждане, контакти с ръководителя, който води заниманията, и мястото, където те се провеждат. Заниманията могат да бъдат в училища, в центровете за подкрепа за личностно развитие, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, културни институции, читалища и бази на спортни клубове, дори и други градове.

В столицата малки и големи имат избор от най-различни летни занимания. В 1-во СУ „Пенчо П. Славейков“ децата от 7 до 11 години могат да участват в градски лагер. От 08.30 до 17.00 ч до 23 юни малчуганите имат възможността посетят музеи, изложби и екскурзии в околностите на София, както и екскурзия с маршрут: Пазарджик, Белчин, Чавдар, Геопарк Искър-Панега, Рилски манастир и Дупница. За по-големите ученици от 5-и до 7-и клас също има възможност за екскурзия извън столицата. За петокласниците ще има организирано посещение на Драгалевски манастир, екскурзия до Копривщица, посещение на къща музей на Иван Вазов и къща музей на Яворов. Те ще бъдат свързани с изучавания от тях материал по литература и история. За шести клас също има две

литературно -исторически екскурзии. Първата ще е по маршрут: София -Черепишки манастир -с. Челопек - къща музей Баба Илийца -лобното място на Христо Ботев -Враца, а на втората ще се посетят Рогозенското съкровище, Белоградчишки скали, пещера Магура, Видин, Бабини Видини кули, Козлодуй и кораба "Радецки".

В област Враца за малчуганите от детските градини също ще бъдат организирани интересни занимания. В ДГ „Юрий Гагарин” в село Борован ще бъдат организирани посещения във ферма с камили, рисуване на асфалт, спортен празник.

От 2 юни до 2 октомври в село Тетово ще има занимания по народно пеене за децата от 9 до 12 години. Те ще се провеждат всеки четвъртък и събота в НЧ "Пробуда 1907" от 16 до 17 часа.

В ЦПЛР-ОДК Перник също има различни занимания за деца от всички възрасти.

 

 

Подобни статии

 • Коткотека ще помага на бездомните писани

  Коткотека ще помага на бездомните писани

  От началото на този месец във Варна отвори врати първото по рода си котешко кафене или както го наричат - коткотека. По този начин ще успеем да помогнем за разрешаването на проблема с бездомните котки, защото ако знаят как да се грижат за животните, по-малко хора ще ги захвърлят на улицата, убедена е инициаторката Анастасия.

  70
 • Цветни мехурчета

  Цветни мехурчета

  Изобретател от Минесота направи сапунените балончета по-ярки и по-забавни от всякога

  Bсичко започва през 1994 г. Тогава американският изобретател Тим Кехое не можел дори и да си представи, че за създаването на толкова обикновено нещо, като цветни балончета от сапун, ще му трябват повече от 10 години и около три милиона долара. „През цялото това време аз чувах постоянно, че е невъзможно да украсиш милиони мехурчета и това ме докарваше до депресия”, признава новаторът от Минесота.

  2269
 • Човека паяк дарява златен щит на принца на Дубай

  Човека паяк дарява златен щит на принца на Дубай

  Човека паяк Иван Кристоф ще подари на принца на Дубай – шейх Мансур бин Мохамед ал Мактум, най-модерната каска за пожарогасене със златен щит и визьор. Връчването на специалния подарък ще стане в емирството по време на откриването на Експо 2020.

  296