Хитовият режисьор Стефан Командарев прави филм за ало измамниците

Телефонните измамници влизат в новия филм на Стефан Командарев с работно заглавие „Ало“, който режисьорът ще снима догодина.

Кинотворецът призна, че идеята му за игрален филм вече е взела награда за най-добър проект във френския онлайн филмов фестивал Arras Film Festival. Специално отличие на журито е получила и последната му лента „В кръг“, чиято премиера беше на 10 ноември миналата година.

Журито във Франция, в което членуват Сесил Вашере и Николас Бевие, пишат в мотивите си, че филмът „Ало“ е завършек на трилогията на Командарев след „Посоки“ и „В кръг“, в която се разказва за за икономическата и моралната криза, потискащи съвременна България, която се изследва чрез назидателното пътешествие на пенсионер учител, който е измамен и изсмукан в ужасна спирала надолу, което води до творба, която е отчасти трилър, отчасти психологически портрет. Паричната награда, която ще получи режисьорът, е в размер на 7500 евро, пише Cineuropa. Сценарият е дело на самия Командарев и Симеон Венциславов. Според сюжета в главната роля е 70-годишна пенсионирана учителка, която става жертва на телефонни измамници и губи всичките си спестявания и най-вече средствата, които е отделила за надгробен камък на наскоро починалия й съпруг. За да си върне парите и в резултат на поредица от обстоятелства, свързани с полицейското разследване, Блага влиза в контакт с въпросните измамници и започва да работи за тях като муле. Малко по малко тази издръжлива и честна жена започва да жертва своите морални ценности... Това е история, в която Стефан Командарев ще продължи своя портрет на съвременна България, този път засягайки темата за пенсионираните хора, които са останали да живеят унизителен живот, характеризиращо се с ежедневно оцеляване и самота на фона на тоталната морална криза, която си проправя път през обществото като цяло.

Преговори

„България е единствената страна в ЕС, в която правата на автори и продуценти на филми не се събират изобщо“, коментира преди няколко дни Стефан Командарев по повод изявлението на „Филмаутор”, че са сезирали ЕК за отказа на кабелните оператори да плащат авторски права. Проблемът е, че когато разпространяват програмата на телевизиите, кабелните и сателитните оператори разпространяват и печелят и от филмите, включени в тях. Ако не плащат авторски права на техните създатели, то те печелят за сметка на творците, смятат от дружеството. Това е и основната тема на преговорите, които „Филмаутор” води с Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори БАККО.

 

 

Подобни статии