Хлапетата мият ръцете след всяко кихане

Малчуганите от детските градини трябва да мият ръцете си след кихане и кашляне. Това е записано в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини.

Измиването на ръцете става при пристигане в детската градина, при прибиране от двора, преди и след всяко хранене, преди и след използване на тоалетна, след кихане или кашляне, както и преди да си тръгнат у дома. Това означава, че малчуганите ще трябва да минат през мивката към 20 пъти на ден. Освен това трябва да мият ръцете си поне 30 секунди, за да се предпазят от вирусите и бактериите.

Забавачките трябва да отворят всички възможни входове, за да се гарантира физическата дистанция между хлапетата от отделните групи. Учителят трябва да организира дейността си така, че децата от една група да бъдат разделени на няколко, като играят различни игри. Родителите не бива да водят хлапетата на детска градина, ако термометърът отчете над 37,3 градуса. Учителите и възпитателите ще следят за повишена температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, гадене, повръщане и диария. При наличие на симптоми при някое дете то се отделя от другите, докато не дойдат родителите му. Поставя му се маска, ако възрастта му позволява това. След като детето напусне помещението, се прави дезинфекция.

Детските градини ще затварят врати последни при тежка вълна на COVID-19, обявиха здравните власти при представяне на плана за действие срещу пандемията. Ако България пламне в тъмночервено, което означава болните да са повече от 500 на 100 000 души, ще могат да работят само детските градини със 100% ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца на родители, които отговарят на същите условия или работят на първа линия.

Подобни статии