Холандката Кирстийн върти педали до Токио

Пътешествието й през Европа и Азия е с кауза – да върне пчелите на полето

Смела холандка реши да стигне до Токио на колело, след като не успяла да се класира за участие в олимпиадата, която това лято се провежда в Страната на изгряващото слънце.

Историята на Кирстийн Вийлард е повече от удивителна. Светът със сигурност ще я запомни и ще я свързва завинаги с Олимпийските игри в Токио 2021 г. Тя поразява със страст за живот, благородство, спортен хъс и безкрайна любов към природата.
Кирстийн вчера пристигна в България на своето колело, с което точно на 21 март тази година тръгнала от Амстердам със заветната цел да стигне до Токио, карайки велосипед. За малко повече от месец тя преминава, въртейки педалите, Франция, Италия, Словения, Хърватия, Сърбия и точно след Великденските празници пристига в София. По пътя е спала много често сама на палатка, добри хора са я канели в домовете си да вземе душ и да се нахрани. Всеки е давал рамо и е помагал с каквото може, когато чуел невероятната история на пътуването.

Мотив

Но какво се крие зад тази на пръв поглед авантюристична история? “Като млад талант в отбор по гребане мечтаех не само да отида на олимпиада, но и да спечеля злато. Е, това не се случи. Спечелих някои световни купи и европейски медали, но не успях да си осигуря мястото в отбора. През 2012, 2016 и 2020 г. бях на три сесии, за да облека олимпийските дрехи, но така и не ги получих. За това помогнаха твърде многото наранявания и глупави инциденти. Но поне знам, че се опитах до самия край“, разказва тя.

Приятел

Нейният приятел, който също е спортист, обаче се класирал за олимпиадата в Япония. Тогава тя решава, че ще намери начин да присъства в Токио и да му дава рамо по време на състезанията. В началото на годината съставила глобален план. Решила да тръгне към Токио с велосипед. Като основна кауза на пътуването поставила защита на регенеративното земеделие, което превръща пустинята в цъфтяща градина, точно както това направи преди десетина години световноизвестният фотограф Салгадо. Този тип земеделие ще върне пчелите в полето, червеите в почвата, а дъждовете ще победят сушата, убедена е Кирстийн.

Кампания

Затова като конкретна цел си поставила да направи кампания и да събере 26 хил. евро. По-голямата част от даренията ще отидат във фермата Bodemzicht в Нидерландия. Място, което стопанисват нейни приятели - холандка и испанец. И които наистина превърнали пустошта в жива градина. С другата част от парите тя смятала да финансира пътешествието си.
Преди да потегли на път, създала блог, където всички могат да проследят пътешествието й. Там, който желае, може да направи дарение.

Мрежи

Тя отразява пътуването си чрез няколко социални мрежи, но най-вече във Фейсбук и Инстаграм. Така съчетах страстта си към спорта, природата и специалността, която съм завършила за човешкото движение в университета, разказа тя, когато пристигна в София.
Кирстийн посещава няколко ферми, които са свързани с регенеративното земеделие, и е убедена, че това е бъдещето на човечеството в борбата му за оцеляването от климатичните промени. Чувствам се истински щастлива, защото моето пътуване до Токио се превърна в кауза. Просто не мога да повярвам колко много хора искат да ми помогнат, когато им разкажа за целите си, сподели тя в София.

Козметика

Така например министрите по земеделие на Нидерландия и Франция й помогнали да се срещне с точно такива ферми. В София нейни домакини пък бяха екоорганизацията „Биоселена“, която помага за развитие на биологичното земеделие у нас, както и дипломати от посолството на Нидерландия. Първото място, което посети Кирстийн в София, беше фермерският пазар за биопродукти пред Министерството на земеделието, храните и горите. Особено я впечатли природната козметика с масла от невен и рози. Дали ми харесва фермерският пазар? Разбира се, хората, които създават местните храни, са част от каузата, която защитавам, засмя се нидерландката. Най-хубавото е, че към природното земеделие се обръщат предимно млади хора, допълни тя. Засега в Европа най-много такива ферми има в Нидерландия, във Франция и Италия, разказа спортистката - любител на природата.


Описва преживяванията си в Инстаграм

Кирстийн описва пътешествието си подробно в своя блог в Инстаграм. Ето част от дневника й: „В момента на написването (30 март) съм в Bar-Le-Duc, Франция, на път за Италия, за да посетя европейското първенство по гребане във Варезе (10/11 април). Там ще викам за холандския отбор. След Варезе се насочих на изток към Словения. Очаквам с нетърпение тази част, тъй като Дирк (приятелят на Кирстийн - б.р.) ще ме последва с кола за седмица. Следващата му спирка е тренировъчен лагер на големи височини в Австрия. Ще е страхотно да се видим отново. От Словения ще завия към Сърбия и ще следвам Султанската пътека към Истанбул. Ще ми прави компания Eefke, опитна холандска колоездачка на моята възраст! Тя ме намери в Инстаграм, говорихме няколко пъти и ни е готино да си партнираме!“, пише младата спортистка. „В Истанбул братовчед ми Йерун ще тръгне с мен през Турция чак до Грузия. Там ще трябва да отделя време, за да подредя следващите си стъпки и да кандидатствам за виза. Надявам се да успея да прекося Азербайджан и да взема лодка от Баку до Казахстан. От там насетне отчасти ще карам колело, отчасти ще взема влака, за да спестя време. Най-голямото ми желание е да мога да вляза в Китай и да видя платото Лос близо до Сиан, но всичко зависи от ограниченията“, споделя още от преживяванията си Кирстийн.

Подобни статии

 • Прочут хотел във Венеция изхвърли Джон Малкович заради зелен сертификат с изтекъл срок

  Прочут хотел във Венеция изхвърли Джон Малкович заради зелен сертификат с изтекъл срок

  Историческият луксозен хотел "Даниели" във Венеция е отказал да настани американския актьор Джон Малкович миналата седмица заради изтекъл "зелен" сертификат, съобщи агенция АНСА, като цитира публикация на в."Газетино".

  86
 • Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Kocтaдин Kocтaдинoв – бунтарят, който влезе в пapлaмeнтa

  Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който ръководи най-малката парламентарно представена партия в парламента, е бивш активист на ВМРО, бивш шеф на Добричкия музей и общински съветник от Варна. Той отнесе юмрука в лицето от аптекарския бос Веселин Марешки, срещу когото заведе дело за рекет и побой, след като преди години се опита да защити собственика на варненска пицария при скандал за наетия от него имот, но получи кроше и лека телесна повреда. Костадинов е известен и с учебника си по родинознание, който раздаде безплатно в страната и зад граница. Помагалото за деца от 1 до 4 клас беше написано на достъпен език по стари исторически книги и учебници преди 9 септември 1944 г. и без нито една чуждица.

  88