Хората напускат големите германски градове заради Ковид-19, сочи проучване на института Ифо

Пандемията от Ковид-19 може да даде мощен тласък на съществуващата тенденция на миграция от центровете на градовете към предградията. Това сочи проучване сред 18 000 души в Германия, проведено от института Ифо (Ifo) и сайта за недвижими имоти имовелт (immowelt.de), цитиран от БТА.

Според проучването 13 процента от анкетираните от големите градове с над 500 000 жители планират да напуснат през идните 12 месеца.

Близо половината (46 процента) от анкетираните с кратосрочни планове за преместване са отговорили, че пандемията от коронавирус е повлияла на решението им.

Много от хората, участвали в проучването, са казали, че искат в бъдеще да правят по-малко компромиси при избора си на място за живеене, тъй като са започнали да прекарват повече време вкъщи по време на пандемията. Това коментира шефът на подразделението за проучване на пазара в имовелт и съавтор на проучването Ян-Карл Мелес.

Най-често споменаваните дестинации за преместване са по-малките градове с от 100 000 до 500 000 жители и предградията в околностите на големите градове.

За сметка на това селските райони са предпочитани от много малко от анкетираните.

По-голямата част от хората, които клонят към предградията и по-малките градове, са семейства с деца или млади хора, готови да създадат семейства, според проучването.

Според резултатите от проучването ни по-добрата връзка между предградията и градските райони и разширяването на образователната инфраструктура във въпросните общини ще стават все по-важни, отбеляза Матиас Долс, изследовател в Ифо и съавтор на проучването.

Подобни статии