Хотелиери и ресторантьори искат евтини кредити, с много по-ниски лихви от тези за гражданите

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) поискаха лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства да са в размер на 1,5-2%, за да се усети конкретната помощ, а не както са в момента - 6-7 на сто. Предлага се да се направят специални кредитни продукти от Българската банка за развитие (ББР) или Фонда на фондовете към туристическия сектор. Необходими са нисколихвени кредити, гарантирани от държавата, за период от 7 години и минимум 12 месеца гратисен период от лихва и главница.

Друго предложение е при преференциални условия да се отпускат и потребителски кредити, за да се задържат служителите в сектора и да им се осигури нормалното съществуване. От БХРА изтъкват, че неколкократно са предлагали да се промени нормативната база, така че работещите в туризма да получат право на обезщетение от бюрата по труда след 5 месеца трудов стаж. Както и да се помисли върху варианта персоналът да работи във фирмите според натовареността на обектите, а през останалите месеци - за трудов стаж, необходим за получаване на обезщетение за безработица, да се организират курсове, финансирани от социалното министерство.

Хотелският и ресторантьорският бизнес са много енергоемки и токът е голямо перо в разходите на фирмите, припомнят от БХРА. Затова от бранша настояват за енергийни помощи, каквито към момента не са предвидени освен минималната помощ за малките фирми, които не са си избрали собствен доставчик. Употребяваната електроенергия да се заплаща с инфлационен коефициент, а не както в момента с пъти увеличение, предлагат от БХРА.

Подобни статии

 • Недостигът на кадри в ИТ сектора е близо 10 000 души, посочи експерт

  Недостигът на кадри в ИТ сектора е близо 10 000 души, посочи експерт

  Недостигът на кадри в ИТ сектора е близо 10 000 души, каза за БТА във Варна Светлозар Петров, управител на Джобтайгър. По думите му, ако се вземат предвид и сферите на комуникациите и аутсорсинга, са необходими общо поне 30 000 специалисти.

  110
 • Общият износ на България се увеличава с 22,4 на сто през януари-август, а вносът - с 26,4 на сто

  Общият износ на България се увеличава с 22,4 на сто през януари-август, а вносът - с 26,4 на сто

  През периода януари-август 2021 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 43 941,4 млн. лв., което е с 22,4 на сто повече в сравнение със същия период на 2020 година, съобщи Националният статистически институт. През август 2021 г. общият износ на стоки възлиза на 5 524,9 млн. лв. и нараства с 32,8 на сто спрямо същия месец на предходната година.

  83
 • Стартира новата процедура по мярката 60/40

  Стартира новата процедура по мярката 60/40

  От днес Агенцията по заетостта (АЗ) стартира нова процедура по мярката, придобила популярност като 60/40. В нея могат да се включат работодатели, които търсят подкрепа за запазване заетостта на наетия си персонал през периода август – декември 2021 г. Тази възможност се предоставя с изменено Постановление на МС, което чрез нов дизайн надгражда стартиралата още през месец март миналата година антикризисна мярка за подкрепа на заетостта, посочиха от АЗ.

  66