Храненето на диви животни крие рискове, предупреждават природозащитници

Храненето на диви животни крие рискове както за хората, така и за животните, съветват специалистите от Национален парк "Централен Балкан". В коментар за БТА те изразиха притеснение от постове във фейсбук с апел да се помага на лисици, за които граждани смятат, че са изгладнели.
Храненето на дивите животни води до загуба на страх у животните от човека. Това ги прави опасни за хората, защото може да има пренос на зарази и възможни наранявания след ухапвания или нападения, коментираха природозащитниците от "Централен Балкан".

При среща с диви животни, за които има съмнение за здравословно им състояние, е необходимо хората, които са ги открили, незабавно да се свържат с отговорните институции, посочиха от ръководството на парка. Дирекциите на защитените територии, регионалните инспекции по околна среда и водите /РИОСВ/ или някои от спасителните центрове за диви животни са институциите, към които всеки може да се обърне за съдействие.
Апелът да се хранят лисици е крайно неприемлив подход към проблемите на тези животни, смята Любомила Кривошиева, управител на фондация "Дивите животни". По думите й инстинктивното помагане на диви животни, без да ги познаваме добре, може да е катастрофално. Природозащитниците отбелязват още, че някои от видовете животни обитават градове и села и това може да създаде риск за живота им. Такива са таралеж, невестулка, лисица, язовец и др. Видове като мечката, дивата свиня и сърната също могат да бъдат видени в населени територии, където търсят храна, отбелязаха от "Централен Балкан".

Подобни статии