Християн Мицкоски с тежка провокация срещу България

Илинден не бил български празник, а "българските фашисти" били победени и изгонени

Снимка: ЕПА/Бгнес

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски реагира на изявлението на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, като му каза, че е груба провокация да се каже, че Илинден е празник и на българите, пише скопското издание „Независен“.

„Илинден е важен ден за България“, а след това външният министър на РСМ Буяр Османи ще каже „обща история“. Кратък исторически урок: Св. Илия / Илинден в революционен и политически смисъл на думата може да бъде важен за България само като част от техните учебници, където се изучава историята на македонския народ и гражданите на Македония, албанци, турци, сърби, власи, роми и др. и автентичната им борба за собствена македонска държава в сърцето на Балканите. Нашата история може да бъде обща в географски смисъл, защото двата народа и двете държави са принадлежали и принадлежат към географското цяло на Балканския полуостров, но в никакъв случай не са политически.
Защо? Ако изключим периода от 1941-1944 г., когато българските фашисти окупираха територията на днешна Македония и бяха победени и изгонени, ние никога досега, но дори и след това сме били в обща политическа и конституционна държава, за да имаме „обща история“.

Това е груба провокация от министър в правителството на РС Македония към македонския народ и неуважение към историята, традицията и жертвите за независима и суверенна македонска държава. Очаквам незабавно извинение и ясно разграничение от „общата история“ в географския и политическия смисъл на думата. В противен случай още по време на местните избори македонският народ в Тетово, Гостивар, Чаир, Струга, Дебър, Тиърс ще отговори категорично на тази груба провокация на Буяр Османи“, заявява Мицкоски.

Подобни статии

 • Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  През последната седмица някои от страните на Балканите отчетоха известно подобряване на епидемиологичните показатели, а други допълнително затегнаха ограничителните мерки спрямо неваксинираните лица в опит да избегнат влошаване на ситуацията преди наближаващите коледни и новогодишни празници. А ето и седмичната справка за ситуацията на Балканите на БТА:

  101
 • Турският бизнесмен Осман Кавала остава в затвора

  Турският бизнесмен Осман Кавала остава в затвора

  Турски съд остави Осман Кавала в затвора, въпреки западния натиск и риска, че случаят може допълнително да влоши отношенията на Анкара с Европа. 64-годишният бизнесмен, меценат и правозащитник е задържан от 4 години без присъда, което стана причина за обтягане на отношенията между Анкара и западните й съюзници, предаде БНР.

  108
 • Оставката на Зоран Заев като премиер на Северна Македония пак излезе на дневен ред

  Оставката на Зоран Заев като премиер на Северна Македония пак излезе на дневен ред

  Днес Централният и Изпълнителен съвет на управляващия Социалдемократически съюз в Северна Македония ще обсъдят оставката на премиера и лидер на партията Зоран Заев, която той обяви след поражението на местните избори на 31 октомври, предаде БГНЕС.

  144