Христо Иванов: Ще инициираме дебат за смела съдебна, конституционна реформа

Снимка: БГНЕС Христо Иванов

"Демократична България" ще инициира дебат за смела съдебна, конституционна реформа. Това каза Христо Иванов в декларация от името на ПГ "Демократична България" по време на първото заседание на 46-ото Народно събрание.

"Ние ще търсим формула за едно управление на дълбоката промяна, на трансформацията, която да даде нова страница на България", каза Иванов.
"Г-н Гешев за поредно откриване на българския парламент не смее да се появи тук. Надявам се, че това е израз на това, че той се готви да си подаде оставката", отбеляза той, а думите му бяха приветствани от аплодисменти.
"Ние трябва да покажем, че няма безотговорни носители на публична власт и особено това се отнася за главния прокурор. Ние трябва да приложим смела съдебна, конституционна реформа. Този път ние няма да внасяме и да предлагаме законопроект. Този път ние ще инициираме дебат", заяви Христо Иванов.
Той посочи, че ДБ ще покани всички парламентарни сили, за да дебатират и всеки да изложи своята визия за съдебна реформа.
Нека да започнем с юридическото образование, но не можем да си затваряме очите за състоянието на прокуратурата, не можем да си затваряме очите за това, че е нетърпимо това, в което се превърна специализираното правосъдие, каза Иванов и допълни, че КПКОНПИ - в този си вид е "бухалка".
В началото на своето изказване Христо Иванов отбеляза, че България е в криза. В последствие той обясни, че тази криза не е проблем на аритметично съотношение на партиите в този парламент, а е криза, породена от това, че в България има корупционен модел. "Този корупционен модел има своите корени в тоталитарния режим, на влиянието службите и структурите на комунистическия режим. Той е инкорпориран политически в това, което ние наричаме сарайския модел и има своето най-върхово проявление сега - в управлението на Бойко Борисов", каза Христо Иванов. По думите му именно решението на този проблем е реалният отговор на това как България да излезе от кризата.
Никакви прилагателни "партии на протеста" и "партии на промяната" нямат смисъл, ако те не са гарантирани с конкретни действия оттук нататък, допълни Иванов. Той посочи, че този проблем не е просто проблем на краденето, а е проблем, който "фактически суспендира републиката". "Корупцията в България означава обсебване на държавната власт, а република означава публичност на държавната власт", посочи Иванов.
Корупцията в България ерозира българския суверенитет в критична степен, защото България в момента се намира под три мониторинга в областта на правосъдието и продължаваме да бъдем под наблюдение на Съвета на Европа, отбеляза Иванов.
Сред основните приоритети той открои подготовката за задаващата се ковид вълна и предложи излъчването на контактна група, която да уточни, какво може да се направи заедно със служебното правителство. Друг основен приоритет е максимално бързото внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост, както и работата по "бюджет на промяната", в който да са заложени решителни мерки за подобряване на ефективността на публичните разходи.
Крайно време за сериозен разговор за реформа в здравеопазването, посочи Иванов и допълни, че наред с това за тях акцент ще бъдат и политиките, насочени към българите в чужбина.
Ние в този парламент трябва да отстоим българския национален интерес, да проявим твърдост, но и смелост, да намерим решение на въпросите с Република Северна Македония, посочи Иванов.

Подобни статии