Христо Терзийски: МВР има готовност да събере Междуведомствената комисия

Това ще се случи веднага след получаването на съответните искания от местните власти

Photo: БГНЕС Христо Терзийски

МВР има готовност да събере Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС веднага след получаването на съответните искания от страна на местните власти. Това увери министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушване в парламента относно предприетите действия от компетентните органи във връзка с влошената метеорологична обстановка в страната и обявените частични бедствени положения в страната.

Министър Терзийски отговори на въпрос на заместник-председателя на ПГ ГЕРБ Красимир Ципов за готовността да бъде свикано заседание на въпросната комисия с оглед бързата оценката на щетите след последните валежи.

Министър Терзийски заяви, че очаква до края на февруари да постъпят съответните искания от кметовете на населени места и областните управители, за да може веднага след това да бъде свикано заседанието на Междуведомствената комисия. "Ние ще предприемем действия за бързо разпределение на средства, така че в най-кратък срок да обезпечим и преодоляване на щетите и превантивни дейности", каза той.

Иван Иванов от ПГ "БСП за България" посочи, че Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане разполага със 77 млн. лв. бюджет за миналата година и попита каква част от тези средства се разходват за превантивни дейности. "До кога този фонд ще бъде една партийна касичка?" - попита Иванов.

Министър Терзийски уточни, че заседанията са открити, протоколират се и решенията се гласуват по съответните правила за работа на тази комисия. Той обясни, че бюджетът за миналата година е приблизително 80 млн. лв., но исканията, постъпили в секретариата на комисията, надвишават 320 млн. лв. По думите му решенията за разходването на средствата се взимат при пълно мнозинство.

"Една част от тези средства са за превантивни дейности, една част за преодоляване на щети и аварии. Това не е една партийна комисия, ние не оценяваме по това дали една община се ръководи от кмет от определена политическа сила, а по това каква е необходимостта и нуждата на хората за преодоляването на съответното бедствие", коментира Терзийски.

В отговор на въпрос за почистването на речните корита от страна на народния представител Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", министър Терзийски обясни, че около 20 на сто от бюджета или приблизително 15 млн. лв. се разпределят за почистване на речните корита.

Подобни статии