Христо Терзийски от ГЕРБ: Готвят се нови политически провокации

Снимка: БГНЕС Христо Терзийски

"Важно! С наближаването на изборите очакваме нови политически провокации, лъжи и репресии срещу наши членове и симпатизанти от страна на служебното правителство на Радев. Това се базира на няколко фактора", алармира във Фейсбук Христо Терзийски от ГЕРБ. Ето как продължава поста на бившия вътрешен министър от ГЕРБ:

- Опитът да се отклони общественото внимание от провала на служебното правителство на президента Радев в противодействието на пандемията, скока на цените и повишаването на инфлацията.
- Социологическите изследвания, установяващи към момента категоричното доверие на гражданите към коалицията ГЕРБ-СДС като първа политическа сила – далеч преди опонентите си.
- Предходната груба намеса на служебния министър Рашков в предизборната кампания и по-специално в 10 МИР – Кюстендил.
Спомняте си твърденията на г-н Рашков преди изборите на 11 юли, отразени от всички национални и регионални медии, където в изявление за действията на МВР срещу купуването на гласове посочи, че „един бивш министър на вътрешните работи в Кюстендил е обсъждал как да бъдат привлечени 15 000 македонци с българско гражданство“. Тъй като друг кандидат – бивш вътрешен министър от област Кюстендил нямаше, внушението, макар и ненаименувано, бе съвсем конкретно. Затова и веднага реагирахме с категорична позиция.
След конституирането на 46 Народно събрание, в качеството си на народен представител от област Кюстендил, поисках този въпрос да бъде напълно изяснен и отправих парламентарен въпрос до служебния министър на вътрешните работи. Отговорът е публичен и всеки заинтересуван може да го прочете на сайта на Парламента. От него се вижда, че МВР е положило всички усилия да разследва до най-малката подробност „анонимния“ сигнал за купуване на гласове:
1) Първоначално проверката е показала, че твърденията на служебния министър за „15 000 македонци“ надвишава с 1/3 общия брой регистрирани лица с двойно гражданство в област Кюстендил. Явно е прихванал една от най-лошите политически практики – да се говори извън цифрите и фактите. Но не броят е важен, а дали е имало такова деяние или не – независимо за колко избиратели става въпрос – 1 или 15 000.
2) МВР е установило и всички влезли в страната през ГКПП „Гюешево“ и „Деве баир“ в този период, проследявайки дори движението им чрез камерите на АПИ. Били са разпитвани лицата с двойно гражданство за целта на посещението им в България, както и с кого са се срещали. Въпреки целия вложен полицейски ресурс, за разочарование на служебния вътрешен министър, те изобщо не са посетили Кюстендил.
3) Това не е отказало служебния министър - изискани и прегледани са всички записи от охранителните камери на хотела, за който е подаден анонимният сигнал. И оттам не е било установено нищо.
4) Накрая е разпитано и лицето с двойно гражданство, заподозряно в съучастие в деянието, но е установено, че на тази дата то нито е било в Кюстендил, нито се е срещало с представители на политически сили.
Това са фактите, посочени в отговора на моя парламентарен въпрос. Имате ли спомен след тази проверка на МВР, която е установила, че твърдението на служебният министър не се основава на истината, г-н Рашков да е излязъл и да се е извинил? – Нямате, защото не го е направил. Не сме и очаквали – за подобно действие е необходимо да имаш достойнство.
Не изключваме в следващите дни наши членове и симпатизанти да продължат да бъдат привиквани в полицейските управления, за да подписват предупредителни протоколи, и най-вече за да бъдат „съветвани“ да не агитират за коалиция ГЕРБ-СДС.
Призоваваме МВР да не бъде използвано като политически инструмент, а нашите симпатизанти да запазят спокойствие и да не се поддават на „служебни“ провокации. - Българските граждани могат най-добре да отсъдят кой на каква кауза служи – и изборите на 14 ноември ще го докажат!

Подобни статии