Хронология на една медийна лъжа

 

    Декември 2019 г. Според твърденията си бившият съдружник на Васил Божков - Цветомир Найденов, дава интервю на bTV, “Дневник“ и „Капитал“, в което той съобщава, че бил заплашен с убийство от Васил Божков, както и семейството му. Дава и доказателства за нередности в хазартния бизнес. Интервютата и до ден днешен не са публикувани.

    12 декември 2019 г. Финансовият министър Владислав Горанов разпорежда проверка в Комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лева.

    20 декември 2019 г. Прокуратурата образува досъдебно производство за закана за убийство по сигнал на Цветомир Найденов. Държавното обвинение съобщава, че са поискани и справки от Комисията по хазарта и НАП за проверки на фирмите на Божков.

    17 януари 2020 г. Валери Симеонов внася законопроект, с който предлага забрана за организирането на лотарийни игри от частни фирми. Идеята е подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов. Той заявява, че ще предложи превръщането на Комисията по хазарта в едноличен орган.

    19 януари 2020 г. Васил Божков събира фен клубовете на „Левски“ и настоява привържениците на „Левски“ да натиснат премиера срещу предлаганите законови промени.

    20 януари 2020 г. Мейстриймът е залят с изявления на „Нове холдинг“, че ако промените минат в Закона за хазарта, няма да могат да издържат „Левски“.

    22 януари 2020 г. Прокуратура влиза на проверка в Комисията по хазарта. Държавната агенция по финансов контрол съобщава, че има данни за плащане на в пъти по-ниски такси от „Националната лотария“ спрямо останалите организатори на моментни лотарии. От „Нове холдинг“ разпращат до медиите отворено писмо, с което плащат, че ще сезират ЕК за нарушени права. Васил Божков отново събира феновете на „Левски“ на среща. Същия ден хазартният бос дава програмно интервю пред „Свободна Европа“. Мейнстриймът е залят от откъси от интервюто. bTV излъчва над минута репортаж с цитати на Божков. По-късно телевизията излъчва на живо срещата на Божков със „сините“ фенове. За периода от 19 до 22 януари bTV излъчва 14 материала за хазартния бос, които са качени и на сайта на телевизията.

    23 януари 2020 г. Премиерът Бойко Борисов заявява преди заседание на Министерския съвет, че лотариите трябва да са държавни. „Нове холдинг“ публикува в различни медии становище, че ще съди държавата заради промените в Закона за хазарта.

    24 януари 2020 г. Премиерът Бойко Борисов се среща с фенове на „Левски“. След срещата те излизат с различни изявления, част от които подкрепят държавата, а другите – спонсора си Васил Божков. От Тръст „Синя България“ пускат становище, че няма да позволят клубът и привържениците да бъдат използвани за корпоративен лобизъм.

    29 януари 2020 г. Прокуратурата провежда спецакция в Комисията по хазарта и в офиси и жилища на Васил Божков. Той е обявен за издирване заради 7 обвинения, сред които укриване на над половин милиард лева данъци. В същия ден Божков прави три изявления пред bTV, а телевизията публикува и две изявления на „Нове холдинг“. На сайта на bTV са качени над 10 материала за случващото се. bTV разпространява изявление на Божков, в което той твърди, че не се укрива и щял да се върне всеки момент от чужбина.

    30 януари 2020 г. Прокуратурата дава изявление, че Божков е предлагал рекорден рушвет от 10 000 лв. на ден на бившия шеф на Комисията по хазарта, за да удря негови конкуренти. МВР разпространява кадри от обиските в имотите на хазартния бос. Божков излиза с ново изявление пред bTV, че се страхува за живота си и няма да се прибере у нас.

    31 януари 2020 г. От „Нове холдинг“ организират медийна атака срещу прокуратурата, като разпространяват информация, че антики се изнасят в чували. От прокуратурата и културното министерство излизат с опровержение на фалшивите твърдения. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заявява, че срещу държавното обвинение се води хибридна атака, финансирана с милиони. Същия ден в интервю за Нова телевизия бившият съдружник на Васил Божков съобщава, че е получил заплаха за живота си и че е дал документи и интервю на bTV, „Дневник“ и „Капитал“ по темата, но тези материали така и не излизат. Вечерта главният прокурор Иван Гешев съобщава, че Васил Божков е задържан в ОАЕ. От „Дневник“ излизат с анализ, че най-вероятно страната ще откаже екстрадицията му у нас, като обаче дават доказателства в обратна посока – че от години България е в много добри отношения с ОАЕ.

    В периода от 30 януари до 2 февруари 2020 г. bTV публикува над 35 материала за Васил Божков, като 2/3 от тях представляват позицията на бизнесмена.

Подобни статии