Хуавей дари стотици хиляди маски на Испания, Нидерландия, Полша и Италия

Снимка: Нюзуик

Китайският технологичен гигант Хуавей (Huawei) е дарил без много шум предпазни маски на редица страни по света, информира Си Ен Би Си. Компанията, която се оказа притисната заради търговския и технологичен конфликт между САЩ и Китай, бе обвинена поне от един американски конгресмен, че използва даренията, за да засили позициите си при вземането на решение от националните власти за допускането й до развитието на 5Джи (5G) мрежите.

Хуавей дарява 6 милиона маски и други средства за лична защита срещу коронавируса на Канада, съобщиха по-рано тази седмица канадски медии. Компанията междувременно се надява да получи разрешение за участие в разработването на канадската мрежа от пето поколение. Премиерът Джъстин Трюдо обаче заяви, че дарението няма да повлияе решението на правителството.

Телекомуникационният концерн е дарил стотици хиляди маски на Испания, Нидерландия и Италия, както и 12 000 на Полша, съобщи миналия месец "Политико".

Американският сенатор от Републиканската партия Марк Грийн заяви миналата седмица в интервю за телевизия "Фокс", че френският президент Еманюел Макрон е поискал от китайския си колега Си Цзинпин един милиард маски.

Според Грийн, който не посочва източниците си, Си е поставил като условие за изпращане на маските Франция да използва оборудването на Хуавей в 5Джи инфраструктурата си.

Не е известно дали Хуавей наистина е дарил маски на Франция, отбелязва Си Ен Би Си. След интервюто на Грийн обаче френското посолство в САЩ заяви, че Макрон и Си никога не са обсъждали въпроса за маските и 5Джи мрежата.

Хуавей е дарил маски и друго оборудване и на Ню Йорк, според губернатора Андрю Куомо, макар на компанията на практика да й е забранено да работи в САЩ.

Подобни статии