Хубост безкрай в зелено, бяло и червено (СНИМКИ)

В Kортина Д’Ампецо още говорят вулгарен латински от преди 17 столетия

„Бялото чудо на Алпите“ e едно от наименованията на Кортина д’Ампецо.

Безброй са суперлативите за италианския алпийски курорт Кортина Д’Ампецо. Може би най-популярният е Кралицата на Доломитите - в женски род е, тъй като самото име на изисканото планинско градче на италиански език попада в нежния му словесен нюанс.

В зависимост от сезона, когато са бродили из хубостите тъдява, рицарите на пишещото братство пък са се изхвърляли със суперлативи като Бялото чудо на Алпите, Снежната красавица от приказките, Зеленият рай до Възбог, „Невероятният шедьовър на природата, Вълшебната перла в короната на Италия и т.н. Ако пък става дума за конкретното, така да се каже целенасочено, човекоугодно използване на курорта, той е възвеличаван като Райското кътче за релакс и спорт, Върхова дестинация за лакомници, Шопинг-център до полуда за маниаци, Зимният Сен Тропе, Белият Холивуд. С една дума - с даденостите си Кортина Д’Ампецо е истинско предизвикателство за въображението и стига да искаш, можеш да кажеш за градчето всичкото добро, което си помислиш - няма да сбъркаш. А и наименованието му, дошло от дълбините на времето, е от прелестно, по-прелестно - означава Дворът с малини, или може би по-добре Малиновата градина. Ами малкият червен ароматен плод тук се ражда щедро и някога местните горяни са приготвяли от него страхотна ичкия за отмора и веселба.
А ако подредите в мислите си последователно зелени поляни и гори, пухкав бял снят и червени малини - какво ще се получи? Да, самата Италия, защото тези три цвята на Кортина Д’Ампецо греят в нейния трибагреник. И дано милостивата към нея и към хората й съдба направи така, че те никога да не избледнеят от Алпите, та чак до Сицилия.

История

Никой не може да каже кога точно са се заселили първите хора в гушнатата от скалисти исполини долина. Но старинният език, който все още се говори тук - ладинският, е на практика вулгарен латински, използван преди 16 - 17 века от войниците, пазещи северните граници на Римската империя. Което означава, че първите заселници, макар и в бойни доспехи, са от древни времена, създали те поколения и мъжки рожби, които да отблъскват варварските набези, вписвайки се завинаги в парчето благословена земя.
Първите официални сведения за наличието на населено място в полите на върховете Кристало, Тофане и Чинкуе Тори, обаче са от началото на дванайсети век, когато то влиза в границите на Венецианската република. През 1511 година пък планинското селище е завладяно от войските на Австро-унгарската империя и става италианско чак след раздробяването й след Първата световна война. Не, не идва реч за поробители, но дори и да е така - дай Боже всекиму да има за поробители австрийците, защото те са донесли в Кортина Д’Ампецо и култура, и образование, и поминък. И особено „манната небесна“ - туризма, инициатор за чието развитие става посетилият градчето през 1863 година основател на Виенския алпийски клуб адвокатът Паул Грохман. Направо го омагьосва красотата наоколо, той изкачва един след друг върховете, скита из горите и повлича крак. Защото благодарение на хвалебствените му записки из австрийския печат, както и на неотдавна положената жп линия в Кортина Д’Ампецо започва да приижда на талази елитът на империята, после идват богатите англичани, немци, руснаци и т.н.

Туризъм

В началото на туристическия бизнес, тоест преди 150 години, градчето е само летен курорт, чийто кристален въздух дарява здраве и бори „чумата“ на онова време - туберкулозата. Като дестинация за снежни спортове, тоест и като зимен курорт, за Кортина Д’Ампецо започва да се говори след Първата световна война. С истинска световна слава обаче той се сдобива след организираните в него през 1956 г. Зимни олимпийски игри. Може би и защото за пръв път в историята на планетарната снежна надпревара домакините италианци успяват да осъществят предаването й по телевизията на живо. Тези игри ще бъдат запомнени и с още два примата - за пръв път в цялата история на модерните олимпиади клетвата е прочетена от жена, те са също така първите, които са подпомогнати от корпоративен спонсор - ФИАТ е официалният автомобилен превозвач на състезатели, треньори, организатори и т.н. През годините по пистите на курорта са организирани над 30 старта за Световната ски купа предимно за жени, в момента тече Световното първенство по ски алпийски дисциплини за мъже и жени. А, живот и здраве, през 2026 година Кортина Д’Ампецо ще бъде отново столица на зимна олимпиада - юбилейната 25-а, като този път ще действа в „братска дружба“ с индустриалната и финансовата столица на Италия - Милано.

Съоръжения

Общата дължина на 70-те ски писти в курорта надхвърля 120 километра, като ги има в изобилие за всички вкусове, възможности и натренираност. Разхвърляни са в три района за пързаляне, които се намират по склоновете на изписаните по-горе върхове - Кристало, Тофане и Чинкуе тори. Извозването към стартовите площадки на пистите става с 5 модерни кабинкови линии, седалковите са 26, а лифтовете - 6. За съжаление коронавирусът ги „запечата“ преди година, в момента работят само тези покрай пистите за световното първенство. Очаква се съоръженията да заработят за хилядите скиори аматьори от страната и чужбина след 15 февруари, когато на практика би трябвало да бъде открит ски сезонът в цяла Италия. Но никой от тези сърдечни приятели на планината не смее да изкаже на глас надеждата си, за да не я урочаса - Ковид-19 продължава да се вихри из Апенините, включително и в техните планински райони, което означава, че сезонът може въобще да не бъде открит дори и със закъснение.

Надежда

Но оптимистите сред почитателите на снежните спортове и въобще сред любителите на зимата не само от Италия преобладават и те вярват, че скоро ще се върнат в Кортина Д’Ампецо. За да се пързалят до насита, за да хапват местните вкусни планински специалитети в шикозните кръчми покрай пистите, за да се любуват от техните тераси на извечното шоу на устремените към висините върхове. А после, когато вечерната тъма ги облази и долината заблещука в хиляди светлинки звезди, да се отдадат на шопинг в марковите бутици по централната улица, да отпиват изискани аперитиви в прочутото кафене до пощата или да отмарят в СПА центровете на хотелите. Все нормални до февруари миналата година неща, които за съжаление все още си остават мечта...

Над 100 филма са снимани в Зимния Холивуд.

Бриджит Бардо и Лиз Тейлър - влюбени в курорта

Изтормозените от пандемията и останали почти без работа местни хора имат и една друга надежда, свързана със суперлатива Зимния Холивуд. Защото курортът често е бил снимачна площадка, като в него по грубите сметки на местните туристически деятели са извъртени към стотина изключително успешни италиански, американски, френски, германски, английски и т.н. ленти. В които главните роли са изпълнявани от истински и вечни кинозвезди - Елизабет Тейлър, Бриджит Бардо, София Лорен, Катрин Деньов, Клаудия Кардинале, Симон Синьоре, Роджър Мур, Ричард Бъртън, Майкъл Дъглас, Марчело Мастрояни, Жан-Луи Третинян, Ален Делон и куп още. Които след снимките винаги са се връщали в Кортина Д’Ампецо, за да й се насладят подобаващо, при това винаги в много, ама много приятна компания. Да не говорим за това, че същото през последните поне 50 години са правили вписалите се в историята на страната нейни велики индустриалци, учени, финансисти, художници, писатели и т.н.

Подобни статии