Художниците Мария Райчева и Любен Генов представят "Вътрешни пространства"

Любен Генов

Художниците Мария Райчева и Любен Генов представят "Вътрешни пространства". Живописната изложба ще продължи до 28 октомври в галерия "Средец", съобщават от Министерството на културата.

"В интерпретациите си по темата Мария Райчева с особена чувствителност рисува интериори, лишени от същността си - разпадащи се църкви, разграбени и обругани иконостаси, рушащи се къщи. Те вече не са святото място за молитва или дома, а само интересен, вълнуващ и тъжен повод за творчество. Макар все още да пазят спомени и символи от времето, когато са били храм на вярата и надеждата и семейно огнище, разрухата е променила тези места и ги е превърнала просто в пространства, заключили носталгията и жалостта по изгубените смисъл и същност, в предизвикателство", посочват организаторите.

По думите им вътрешните пространства за Любен Генов са територии, лишени от конкретност.

В изложбата са експонирани абстрактни визуални експерименти от различни периоди назад, съчетани с някои съвсем нови живописни опити, представящи идеите на автора за отварянето на имагинерни полихромни пространства, за непосредствеността на хроматичното въздействие, за вибриращата и резонираща цветност, за акустиката на цвета, за непринудеността и силата на чистата живопис.

Мария Райчева е родена в София. Магистър е по живопис в НХА. През 2008 г. придобива докторска степен по изкуствознание в НХА. През 2011 г. прави специализация в Citе internationale des arts, Париж. Член е на СБХ.

Любен Генов е роден през 1966 г. в Оряхово. Учи в Средното специално художествено училище за приложни изкуства в Троян (1981-1985). Негови учители са живописците Владо Киров и Володя Вълчев. През 1991 г. завършва Педагогическия институт в Дупница, където му преподава художникът Ивайло Попов. През 1996 г. се дипломира в частната художествена академия "Жул Паскин" в София, в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов. Приет е за член на СБХ (2001). През 2002 г. е сред спечелилите конкурса на СБХ за специализация в Citе internationale des arts, Париж. Любен Генов е председател на СБХ от 2011 г.

Подобни статии