Художникът Алцек Мишев: Прадядо ми е крил Левски в бъчва

Нова улица „Васил Левски“ бе открита в община Болгаре, близо до Бергамо, в Северна Италия. Инициативата е по идея на генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова. Както стана ясно, не е имало спор на кого да бъде кръстена улицата, посветена на националния ни герой. А художникът Алцек Мишев сподели пред "Телеграф" интригуваща история за Апостола след церемонията по откриването. Неговият прадядо е крил Апостола в бъчва в Кочериново.

"Едно от най-важните неща, които ме свързват с Левски, е фактът, че моят прадядо, който е бил художник зограф, го е приел вкъщи в Кочериново и го е скрил в бъчва - история, която аз като дете помня. Баба ми разказваше, че го е крил и там са основали революционния комитет. В Дупница не е успял да го направи, аз съм от Дупница - разказва Мишев. Той допълва: - На 15-годишния ми тогава дядо по това време му е коствало почти заточението в Диарбекир, защото те са открили, че предците ми са давали сведения на Левски за движението на потериите. Но дядо успял да се измъкне“.

Трима-четирима възрастни хора с бели бради му казали: „Хайде да целуваш ръка и да приемеш сега турската вяра, а той на турски попитал: „По ли е силна вярата от истината?“ Те се спогледали, казали нещо помежду си и го пуснали. Той ги впечатлил с неговата приказка. От дете зная този разказ от баба ми. А това, че тук, в Италия, на името на Левски е кръстена улица, е много хубаво“, отсече художникът.

Връзката между България и италианската община Болгаре край Бергамо датира отпреди създаването на Аспаруховата държава, когато тук в VII в. пристигат прабългари начело с хан Алцек (който може би е бил брат на Аспарух). За отбелязването на тази връзка между историческия произход на Болгаре и България генералният консул в Милано Таня Димитрова представя идеята за именуване на улица „Васил Левски“ пред община Болгаре. След преговори между задграничното ни представителство и кмета на Болгаре, продължили над 12 месеца и допълнително затруднявани от условията на пандемията, възникването на нова улица в нов квартал стана възможно благодарение на тясното сътрудничество между двете институции.

„Изборът на името на улицата не е случаен: Апостолът на свободата въплъщава идеалите за независимост и безкористно себеотрицание, ето защо паметта за подвига му трябва да бъде съхранявана. Както е известно, на всички българи мечтаното от Дякона освобождение настъпва няколко години след смъртта му през 1873 г. Руско-турската освободителна война слага край на османското владичество, продължило приблизително 480 г. Щастлива съм, че България и Италия са и ще бъдат толкова приятелски страни“, каза на церемонията по откриване на улицата консулът Таня Димитрова.

По време на церемонията по откриване на новата улица бе подписано споразумение за сътрудничество между община Болгаре и община Враца чрез посредничеството на генералното консулство на Република България в Милано. Подписвайки меморандума за сътрудничество, представителите на двете общини поеха задължение да работят съвместно по общи европейски проекти и различни инициативи от културно естество. За събитието в Болгаре пристигна кметът на Враца Калин Каменов. За "Телеграф " той сподели: "Това е едно партньорство и сътрудничество, което съм сигурен, че ще бъде надградено, имайки предвид добрите взаимоотношения помежду ни".

На събитието присъстваха още кметът на Болгаре Лучано Редолфи, регионалният съветник Стефано Бруно Гали, посланикът на Република България в Рим Н. пр. Тодор Стоянов, почетният консул на България в Ломбардия Марко Кампанари, почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини, почетният консул на България в Генуа Микеле Скандролио и други представители на местните италиански власти.

Златното ни момиче Рени Камберова и Торино аплодираха инициативата

Златното ни момиче Ренета Камберова, която е настоящ председател на Младежки спортен клуб „Пазарджик спортува” и общински съветник в община Пазарджик, както и Тодор Димитров - Торино от хитовото дуо „Торино и Пашата“ също споделиха:
"За мен е изключителна чест да присъствам на това събитие. Надявам се това да е само началото на едно дългогодишно партньорство между България и Италия", заяви Торино, а Рени Камберова допълни: "Там, където има дори един българин, който носи родината ни в сърцето си, там има една малка България, а тези хора, които живеят тук, с действията си абсолютно го доказват.“ От българска страна гост на церемонията бе и председателят на УС на Асоциация „Докосни дъгата“ и Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ д-р Денислава Ангелова.


Родната сензация на Ботуша Ника Парис изпя химна ни

16-годишната българка Никол Паласчева – Nika Paris, която предизвика фурор на кастингите за „X Factor Италия“, бе изненадата на церемонията и изпълни химна на България.
Чаровната брюнетка освен единодушното одобрение на звездното жури си спечели обожанието и на публиката.
Успехът в голямото италианско шоу идва и след друга нейна победа по ноти. След като Ника започва да развива свой канал в YouTube, с нея се свързват „ловците на таланти“ от американската музикалната платформа Sessionlive. Тя има за цел да промотира супер надарени изпълнители, като популяризира музиката им чрез webи mobileapp в над 200 страни и на 15 езика, и след прослушване приемат българката сред своите артисти.
Никол е родена в София на предела между зодиите Овен и Телец. Възпитаничка е на френския лицей „Виктор Юго“, а в момента и на Международна гимназия „Златарски“.
„Афинитетът към френските песни и френския език идва от моя дядо, който е бил голям франкофон“ - споделя Nika и добавя, че всъщност езиците са й страст, след като има в колекцията си знания по английски, испански и италиански.

 

Подобни статии