Художникът Дейвид Хокни представя сезоните в Нормандия в изложба в Париж

"Черпя радост от начина, по който гледам на света", споделя 84-годишният британски творец Дейвид Хокни - един от най-ценените живи художници в света, който представя в Париж най-новата си работа - ода за живота и четирите сезона в Нормандия, предаде Франс прес.

Творбите на известния художник са събрани в експозицията "Една година в Нормандия" (Нормандия в заглавието е на френски), изложена в голямата галерия на музея "Оранжри" от 13 октомври до 14 февруари 2022 г.

Зимата, пролетта, лятото и есента в Нормандия са изобразени в серия рисунки, "нарисувани" на ай-Пад и отпечатани върху фриз с дължина 91 метра и височина над метър. Експозицията представлява експлозия от ярки цветове и квазисензорно преживяване - човек усеща аромата на ябълков и черешов цвят, зелените пасища след дъжд, утринната роса и благородството на заснежените поля.

"Природата е изворът на всичко. Моята радост? Черпя я от начина, по който гледам на света. Той е великолепен, но човек трябва да знае как да гледа на него - внимателно и с ясни идеи", споделя Дейвид Хокни.

Най-скъпият жив художник обяснява, че е избрал Нормандия - регион в северната част на Франция, където се заселва през 2019 г., за да "напусне Лондон" и неговото "безумие" след референдума за Брекзит.

Подобни статии