Хунтата в Мианмар касира вота от 2020 г.

Най-малко 900 души са били убити в размириците досега.

Хунтата на Мианмар в понеделник отмени резултатите от изборите, проведени през 2020 г., които спечели партията на Аун Сан Су Чжи "Национална лига за демокрация" (НЛД), предаде АФП.

Управляващите, които дойдоха на власт чрез преврат, обявиха, че вотът не е бил честен.

Разследванията разкриха над 11 милиона случая на измами по време на изборите, съобщиха от избирателната комисия на хунтата.

"Те (НЛД) се опитаха да завземат държавната власт, като злоупотребиха с ограниченията срещу COVID-19," каза председателят на комисията Тайн Сое. Изборите не бяха свободни и честни, поради което резултатът се отменя."

Той не каза дали ще бъдат проведени нови избори в страната с 54 милиона души. Хунтата преди това заяви, че ще проведе нови избори в рамките на две години, но също така заплаши да разпусне НЛД.

Армията завзе властта след преврат на 1 февруари, като свали и задържа избрания цивилен лидер и Нобелов лауреат Су Чжи, която водеше борба срещу диктатурата през последните две десетилетия от управлението на военните в Мианмар от 1962-2011 г. Военната хунта едностранно обяви прекратяване на огъня в края на май. Най-малко 900 души бяха убити от преврата досега, а над 5000 души са задържани.

 

Подобни статии