Хванаха картел при детски стоки

Продават ги на еднакви цени при различни търговци

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи картелно споразумение с цени на продукти, свързани с бебето, съобщиха от институцията.

Производството пред КЗК е образувано по сигнал от потребител за наблюдавани трайно идентични крайни цени на продукти от марката МЕДЕЛА в магазините на различни търговци на дребно.
Вследствие на получения сигнал комисията извърши внезапни проверки на място в офисите на „Смарт СМ“ ООД и „ХИПОЛЕНД“. Иззети бяха копия на електронна кореспонденция, търговски договори и други документи, съдържащи данни за постигнато съгласие за фиксиране на цените за препродажба на продукти, дистрибутирани от „Смарт СМ“ на нивото на препоръчителните цени. В хода на производството КЗК събра подробна информация от множество търговци на детски стоки на територията на страната относно отношенията им с доставчика „Смарт СМ“ и начина на дистрибутиране на продуктите от неговото портфолио. На база на събраните доказателства комисията установи, че в търговските отношения между „Смарт СМ“ и неговите клиенти е налице споразумение за фиксиране на цените за препродажба на стоките от асортимента на доставчика.
Освен за редовните цени за препродажба страните по споразумението постигат съгласие и по отношение на периодите на промоционална активност, кръга от продукти, които да продават на промоционална цена, както и цената за препродажба на тези продукти, чрез фиксиране на еднаква в процентно отношение отстъпка към краен клиент от вече утвърдените крайни цени. Целта на това поведение е да елиминира всякаква ценова конкуренция между търговците на продуктите, доставяни от „Смарт СМ“ ООД, като по този начин се постигнат устойчиви във времето цени, различни от тези, които биха се реализирали в условията на конкуренция или при липсата на забранено споразумение, което от своя страна е в ущърб на крайните клиенти. В срок от 40 дни адресатът на определението има право да представи писмени възражения по предявените твърдения.

Подобни статии

 • Моловете работят почти до полунощ преди затварянето утре

  Моловете работят почти до полунощ преди затварянето утре

  Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да затворят врати. В един от търговските центрове в София през целия ден имаше сериозен наплив от пазаруващи, съобщи Нова телевизия.

  80
 • КЕВР категорично: Липсват основания за нови цени на тока и парното

  КЕВР категорично: Липсват основания за нови цени на тока и парното

  „Цената на топлинната енергия, както и цената на електрическата енергия, произвеждана по високо-ефективен способ от топлофикационните дружества, ще остане същата и няма да бъде променяна за българските потребители. Също така КЕВР няма основание да променя тези цени, независимо от възникващи проблеми между обществения доставчик и някои от топлофикационните дружества“. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов по време на заседанието си в четвъртък, на което беше обсъждано предложението за поевтиняване на газа от декември с 2-3%.

  103