Хърватите пътуват без виза до САЩ

На хърватските граждани вече е разрешено да пътуват до САЩ без виза, съобщи посолството на САЩ в Загреб, цитирано от световните медии.

Решението на Системата за електронно разрешение за пътуване (ESTA) се прилага за хърватски граждани, които заминават за Съединените щати за туризъм или по бизнес за не повече от 90 дни, уточнява вестник „Ютарни лист“.

Членството на Хърватия в така наречената програма за премахване на визи (VWP) е важна стъпка в по-нататъшното укрепване на икономическото сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността между двете страни, заявиха от посолството.

За да влезе една страна в програмата за премахване на визите, тя трябва да отговаря на критериите в областта на борбата с тероризма, правоприлагането, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите, се казва в изявлението.

На този фон Държавният департамент съобщи, че гражданите на Русия, които желаят да получат имиграционна виза за САЩ, трябва да изпратят заявление до американското посолство във Варшава във връзка със спирането на обработката на съответните молби в дипломатическите мисии на САЩ в Русия.

В него кандидатите от Руската федерация са класифицирани като homeless, което може да се преведе като "бездомни". В тази категория Вашингтон обикновено отнася кандидатите за имигрантска виза от страни, в които САЩ нямат консулско представителство, както и от страни, където заради нестабилна политическа ситуация или нестабилна ситуация със сигурността служителите на американските консулства са ограничени и те не могат да обработват съответните заявления за получаване на визи. По този начин под думата "бездомен" не се има предвид "липсата на дом" у кандидата, а отсъствието в страната, чийто гражданин е той, на американска дипломатическа мисия, която предоставя услуги за издаване на имигрантски визи.

В момента освен руснаци в категорията homeless се числят граждани на Куба, Еритрея, Иран, Либия, Сомалия, Южен Судан, Сирия, Венецуела и Йемен.

Подобни статии