И в Пловдивска област спряха плановите операции и приема в болниците

В Пловдивска област се прекратяват плановите операции и приемът в болниците, след като беше отчетена 14-дневната заболеваемост от 769 на 100 хиляди души население. Това обявиха от РЗИ след заседание на областния кризисен щаб.

Заповедта за отмяна на плановия прием е изпратена вече за съгласуване с главния държавен инспектор. В нея подробно са описани и изключенията – например за онкоболните и родилките.

Целта на тази мярка е да се осигури ресурс от лекари и санитари, които да подпомогнат работещите в Covid зоните в лечебните заведения, подчертаха от РЗИ.

В Пловдивска област на този етап няма недостиг на легла, включително и интензивни, за лечението на болните от коронавирус, които се нуждаят от хоспитализация. Но е притеснителна тенденцията за увеличаващият се непрекъснато брой на заразените, заяви областният управител Ангел Стоев.

„Имаме разкрити 1083 легла за Covid болни, включително и интензивните. От тези легла 261 са свободни. Свободните легла за интензивно лечение са 23. За най-голямо съжаление и вчера са починали 12 човека, от които 11 са неваксинирани. Отново призовавам хората да преценяват и да решават дали да си слагат или да не си слагат ваксини при тези стряскащи, направо плашещи данни“, каза той.

Подобни статии

 • Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Ранното лечение може да овладее алергията към фъстъци

  Малките деца може да успеят да преодолеят алергиите си към фъстъци, ако бъдат лекувани на достатъчно ранна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Лансет".

  91
 • Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Нови рокади в ръководството на НЗОК

  Васил Пандов оглавява надзорния съвет на НЗОК, съобщиха от здравното министерство. Той е началник на кабинета на здравния министър проф. Асена Сербезова сега и поема поста на мястото на бившия зам.-министър от служебния кабинет д-р Александър Златанов. Това става с решение на Министерският съвет прие решение за промяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

  94
 • Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на медицинските сестри иска реформи, или ще организира протести

  Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната. От синдиката са изпратили писма до всички парламентарни групи, без ГЕРБ и ДПС, и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите проблеми са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения. Масово в болниците не достига медицински персонал, алармират от Синдиката на българските медицински сестри, предаде БНР.

  128