Икономисти препоръчват да почиваме с чиста съвест

Изследване на американски експерти по маркетинг показа, че когато ежедневната почивка е приоритет, хората са по-щастливи и по-продуктивни, това е добре за психичното им здраве, съобщи ЮПИ.

Мнозина често изпитват угризения, ако решат вместо да прекарат допълнителен час в офиса, да се разходят в парка.

"Има много изследвания, които показват, че свободното време е полезно за психичното здраве и то ни прави по-продуктивни, намалява стреса - обясни Селин Малко, доцент по маркетинг от щатския университет на Охайо в Кълъмбъс. - Но ние установихме, че ако хората започнат да мислят, че почивката е губене на време, може да получат депресия и са по-стресирани."

Учени от университетите на Охайо, Харвард и Рътгърс са направили серия експерименти, за да установят какво се случва, когато продуктивността е единствената цел в живота, а забавленията са загуба на време.

Студенти, тези които гледали на почивката, спорта и забавленията като на загуба на време, били по-тревожни и стресирани, по-малко щастливи, установил един от експериментите.

В друг доброволците отговорили как са прекарали Хелоуин. Тези, които мислели, че развлечението е загуба на време, не се били забавлявали на празника.

Отрицателното отношение към почивката се прехвърля към отричане на всичко, което е забавно. Това проличало и в друг експеримент, в който участниците трябвало да прекъснат отегчителна работа, за да гледат кратко видео с котки.

Резултатите от изследването са публикувани в "Списание по експериментална социална психология".

Подобни статии