Илачи на килограм

Презапасяването с лекарства застрашава хората, които действително се нуждаят от тях

Социалната изолация, третият поред локдаун, кризата с липса на ваксини някак направиха хората мнителни, уплашени и не трезвомислещи. Все повече страхът как да опазим себе си и близките си започва да придобива заплашителни измерения.

Хората искат да се презапасят с храна, дрехи, тоалетна хартия. Това би било дори и забавно, но желанието да гълтат хапове, за да се „опазят“ или да презасилват имунната си система, защото така ще избегнат коронавируса, е меко казано абсурдно.

Страхът от това личният лекар да не може да приеме някой в кабинета си или да не отговори на обаждането по телефона не може да бъде оправдание за самолечение и самоназначение на медикаменти. Не е нужно да превръщаме фармацевтите в детективи, които да следят кой иска да се самолекува и кой не. Това съвсем не е нужно в ситуация, в която имаме по близо 5000 заразени дневно, които имат нужда от лекарства и грижа.

От човешка гледна точка може би е оправдано желанието да се пие профилактично аспирин, парацетамол и поне една шепа витамини, но от медицинска не е така. Ситуацията е сложна, вирусът е опасен, но рискът от зараза не е свързан с пиенето на витамини, а в ограничаване на контактите и спазване на мерките.

Дотук добре, но се оказва, че има и хора, които искат да се самолекуват с антибиотици, да си купуват свободно кортикостероиди. Това, освен че е опасно, е и забранено. Идеята да излъжеш аптекаря със стара рецепта или да използваш готова за медицинска козметика, в която да впишеш лекарства, е измама, която би трябвало да се наказва законово.

Защото ако някой „хитър човек“ си купи медикаменти, които си е самоназначил в някаква рецепта, и след прием се окаже сериозно увреден, вината на кого ще е? Тя ще е на аптекаря, който всеки ден обслужва стотици клиенти, а реално трябва да е на този, който е чел в интернет или „една жена му е казала, че това лекува короната“.

Част от народопсихологията ни е да разбираме от всичко, но трябва да има законови граници, когато става дума за явна истерия, застрашаваща живота на някой „здравен лайк“.

Тази налудничавост у някои хора може да струва животи, защото става дума за тежки лекарства - антибиотици и кортикостероиди, които трябва да се използват изключително внимателно и с лекарско предписание. В противен случай може да се стигне до увреждане на органи или до резистентност към тях. Дори с витамин D, сочен от здравните експерти у нас като важен за превенцията от влошаване на ситуацията при COVID-19, не трябва да се прекалява, тъй като това създава опасност от развиване на автоимунни заболявания.

Има нещо по-опасно от самолечението обаче и това е, че купуването на лекарства "за всеки случай" лишава други хора от достъпа до тях. Необходимо е здраво и трезво мислене. Достъпът ни до лекарска помощ е един от най-свободните сравнено с други европейски страни, където чакаш за час при лекаря по няколко седмици. Вместо опити за измами с рецепти е добре да се вложи мисловен капацитет в опит за спазване на мерки, правилно носене на маски и търпимост към ситуацията. Просто няма логика да друсаш гюбеци в механата и да пиеш превантивно витамини. Навлизането на електронната рецепта ще ограничи още безразборното купуване на лекарства, а дотогава е нужна съвест и отговорност у хората. Според нашите фармацевти към момента няма недостиг на медикаменти, но това не трябва да бъде повод някой да си ги купува, за да си ги пази за всеки случай у дома. Вирусът е непредсказуем и не се знае след месец или два каква ще е ситуацията в страната.

Подобни статии

 • Бившият президент Плевнелиев захапа новия президент: бутал ни към казахските степи

  Бившият президент Плевнелиев захапа новия президент: бутал ни към казахските степи

  С действията си Румен Радев бута България на Изток към казахските степи.Това заяви днес бившият президент Росен Плевнелиев. „Когато през целия мандат Радев говори, че Крим е руски, това е съзнателна политика. Той се опитваше да омаловажи санкциите спрямо Русия. През целия си мандат той се движеше по опорните точки на руското външно министерство. Хора в неговия инициативен комитет са путинисти, много са бивши членове на ДС. Американците трябва да са наясно накъде ни бута Радев, който винаги е поставял под съмнение европейското единство спрямо Русия“, изброи бившият президент. 

  46
 • Д-р Цветеслава Гълъбова: Откритите преговори за кабинет не са цирк, а крачка в правилна посока

  Д-р Цветеслава Гълъбова: Откритите преговори за кабинет не са цирк, а крачка в правилна посока

  Откритите преговори за кабинет не са нито цирк, нито театър, крачка в правилната посока. Това коментира пред Дарик радио директорът на Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“ и член на Инициативния комитет на президента Радев д-р Цветеслава Гълъбова.

  91
 • Илиян Василев: Дискусията между партиите на тема енергетика прилича на коалиционна психотерапия

  Илиян Василев: Дискусията между партиите на тема енергетика прилича на коалиционна психотерапия

  Дискусията по темата „Енергетика“, инициирана от „Продължаваме промяната“ с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ прилича на коалиционна психотерапия. Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт, анализатор и дипломат от кариерата Илиян Василев. Той определи разговорите като „важни, интересни, създаващи илюзията за интеграция на зрителя, така че той да се чувства част от един много дискретен и поверителен процес“.

  112