Илхан Кючюк: Нужни са доверие и координация за антиковид мерките в транспорта и туризма

Мерките срещу последиците от COVID-19 за транспорта и туризма трябва да се основават на доверие, координация и яснота. Това заяви евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк в организирана от него видеоконференция "Влиянието на COVID-19 върху европейските транспорт и туризъм и пътят напред".

Онлайн конференцията се проведе в контекста на продължаващите ограничителни мерки и икономически последици за транспорта и туризма, новите затваряния на граници и изисквания за преминаването им с оглед на мутациите на вируса, както и гласуването от ЕП през февруари в подкрепа на Механизма за възстановяване и устойчивост, основна част от пакета от фискални мерки на Европейския съюз, известен като "Следващо поколение ЕС", насочен към борба с икономическите последици от COVID-19.

Участие в нея взеха председателят на комисията по транспорт и туризъм на ЕП, комисарят по транспорта Адина Валеан, изявени членове на ЕП, както и председателят на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения на Народното събрание и представители на български браншови организации.

„Преди година никой не би могъл да си представи, че ни предстои да видим най-оживените туристически дестинации, градове и площади празни, и че на 25-тата годишнина от създаването на Шенгенското пространство, границите между държавите членки ще бъдат затворени отново. Европейският парламент и Комисия действаха бързо в тези трудни времена, приемайки на европейско равнище редица препоръки и инструменти за непрекъснатост на транспорта, справяне със затварянето на граници в защита на единния пазар и облекчаване на трудностите пред двата сектора”, каза евродепутатът във встъпителните си думи.

Кючюк е категоричен, че са необходими бързи и адекватни действия за подпомагане на секторите, за да се гарантира тяхното оцеляване, но настоящата криза представлява и дългосрочна възможност за модернизирането им като индустриална екосистема със свои инвестиционни цели и нужди от технологични иновации. „Междувременно европейската подкрепа следва да даде шанс за инвестиране в цифровизация, устойчивост и мерки, особено чрез Механизма за възстановяване и устойчивост за преход към мерки за намаляване на въглеродния отпечатък в съответствие със Зелената сделка“, подчерта евродепутатът.

„Не малка част от последиците на кризата продължават да са реалност. Отговорът ни и всички мерки, трябва да се основават на три стълба: доверие, координация и яснота - в действията на самите държави членки, на европейските решения, в името на доверие и предвидимост за бизнеса и гражданите. Ето защо дискусиите с участието на всички страни са важни“, отбележи Кючюк.

В своето обръщение, комисарят по транспорта Адина Валеан акцентира върху добрите практики за справяне с последствията от пандемията по отношение на транспорта и туризма.

„Надяваме се да се върнем към предишната нормалност и това ще стане с ускоряване на процеса по ваксинация. Полагаме огромни усилия, за да осигурим усвояването на тези 672 млрд. евро по плана ни за възстановяване", каза тя. Комисарят добави, че двата сектора – на транспорта и туризма, трябва да се ползват от тези средства. "Устойчивостта и гъвкавостта са пряко свързани с темата, за да може да се възстановят секторите е важно да има дигитализация на услугите, затова ние сме предложили мерки, за да стане по-зелена и по-устойчива транспортната ни система.Трябва да действаме като един съюз, а не като 27 отделни държави членки” , отбеляза Адина Валеан.

Подобни статии