Илия Бешков гостува в галерията на ул. "Шипка" 6

Изложба с творби на Илия Бешков гостува до 21 януари 2022 г. в салоните на ул. "Шипка" 6 след представяне в залите на Плевенската художествена галерия, съобщават от Съюза на българските художници (СБХ).

Плевенската художествена галерия "Илия Бешков" съхранява най-богатата колекция с творби на своя патрон - около 1300 рисунки, карикатури, илюстрации. Част от тях са включени в постоянна експозиция, но преобладаващата част се съхранява във фонда.

Сред експонатите могат да се видят близо 270 произведения от фонда, голяма част от които не са показвани пред публика. Благодарение на сътрудничеството с регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Плевен, ще представим и отпечатани книги с илюстрации на художника, разказват от СБХ.

Илия Бешков (1901-1858) е не само сред най-известните български художници, но творчеството му е забелязано и в други държави. За малките илюстрира и създава графичното оформление на любими български издания на детски книги като "Ането и Тошко Африкански" на Ангел Каралийчев, "Крали Марко", "Хитър Петър", стихосбирките за деца на Дора Габе "От слон до мравка" и "Наште сърчица", стихосбирката "Листило клонче" на Йордан Стубел и др.

За порасналите Бешков публикува множество карикатури и илюстрации в периодичния печат - "Див дядо", "Българан", "Маскарад", "Звънар", "Вик", "Стършел" и други. Член е на дружеството "Родно изкуство". През 30-те години на XX век участва в изложби на българските карикатуристи. През 1938 г. урежда в София своята първа и единствена самостоятелна изложба.

През житейския си път Илия Бешков е свидетел на войни, политически преврати, радости и загуби и благодарение на изкуството съхранява свободомислещия си дух, обичта си към света и хората, чувството си за хумор и ирония. Освен художник, Илия Бешков е автор и на текстове, насочени към негови съвременници и теми, които са го интересували, но интересуват и съвременното общество - теми, свързани по-общо с битието на човека, с религиозното самосъзнание, със свободата, и по-конкретно с всевъзможни въпроси, засягащи изкуството - картините, илюстрациите, рисунките, карикатурите, перспективата, същността на изкуството.

Подобни статии