Илияна Йотова към българските учители: Тогава, когато шокът беше навсякъде, вие се ориентирахте най-бързо

Снимка: БТА Илияна Йотова

Българската нация оцеля, излезе от тъмните години и векове на робството, благодарение на просветата, на българските училища и на българските читалища, каза в Благоевград вицепрезидентът Илияна Йотова, където бе гост на тържеството за откриване на 40-та учебна година в Осмо средно училище "Арсени Костенцев".

Далеч преди зараждането на национално-освободителните ни борби, историята се пишеше от хора като Паисий, от онези, които започнаха от килийните училища, за да стигнем днес в България до престижни университети в световни класации, каза в обръщението си към учители, ученици и родители вицепрезидентът.
Илияна Йотова подчерта гъвкавостта и отдадеността на българските учители в първите месеци от пандемията. "Тогава, когато шокът беше навсякъде, вие се ориентирахте най-бързо, вие създадохте онези виртуални уроци, часове, за да има просвета за българките ученици.", допълни вицепрезидентът.
Годишнината от създаването на училището в благоевградския квартал "Еленово" уважиха и областният управител Николай Шушков, кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов и други. Преди да удари първият звънец за повече от сто първокласници в училището, Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет за здраве. Директорът на училището Сергей Биров пожела на всичките седемстотин ученици на училището успех и дръзновение в учението, а на учителите да продължават да преподават най-важните уроци в живота - трудолюбие, любознателност, честност и вяра в доброто в човека.

Подобни статии