Илон Мъск сравни световния недостиг на чипове с кризата с тоалетната хартия по време на ковида

Илон Мъск

Шефът на Тесла (Tesla) и СпейсЕкс (SpaceX) Илон Мъск сравни дефицита на чипове с недостига на тоалетна хартия по време на пандемията, предаде ТАСС.

"Най-големият ни проблем е веригата за доставки, особено при микроконтролерни чипове. Никога не съм виждал подобно нещо. Страхът от дефицит кара компаниите да се запасяват - това е като недостига на тоалетна хартия, но в огромни мащаби", написа Мъск днес на страницата си в Туитър в отговор на съобщение на един от потребителите.

Редица компании в света са изправени пред глобален недостиг на микропроцесори, поради което са принудени да спрат или съкратят производството си.

Дефицитът, който започна миналата година, е свързан с рязкото увеличение на търсенето на битова електроника и на автомобили в условията на пандемията.

Подобни статии

 • България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по ръст на износа за първото полугодие на 2021 г. От Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия България се нарежда първа по ръст на експорта за първите две тримесечия на годината. До края на март експортът на страната е нагоре с около 8%. В края на юни пък темповете на растеж се забавят, като се достигат нива от около 6 на сто, стана ясно по време на уебинар, посветен на възстановяването на световната икономика.

  90
 • Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Адвокатите на защитата на четиримата бивши мениджъри и инженери, обвинени в измама в делото за скандала дизелгейт във Фолксваген (Volkswagen) заявиха, че прокуратурата тълкува погрешно ролята на клиентите им в случая, предаде ДПА.

  112
 • Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария за поредна година запазва лидерската си позиция сред най-иновативните икономики в света, следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Южна Корея. България се е изкачила от 37-о на 35-о място. Това сочи тазгодишната класация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) сред 132 държави.

  117