Има опасност ние българите да научим по трудния начин защо в Европа не гласуват с машини

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН. Автор на близо 600 научни труда, включително десетки книги. Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г. Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г. Заместник-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 г. Бивш шеф на „Информационно обслужване“.

Битките на предстоящите избори ще са две, при това свързани. На президентските избори ще има втори тур и на балотаж ще отидат сегашният президент и проф. Анастас Герджиков. И искрено се надявам академията да победи армията. В Българската армия има забележителни войници и офицери, но тяхната сила не е в политиката. Знам, защото баща ми е бил царски офицер, боен пилот с 38 бойни полета на „Щука“.

Ще има поне един нов участник в политическия живот и една от сегашните политически сили ще отпадне от парламента. Лошото е, че новият участник стъпва в политиката с наглост и лъжи. Изглежда тези хора искрено си вярват, че българският народ ще им прости лъжите. Може пък да познаят и това ще е много тъжно.

При избори 2 в 1 се сблъскват две тенденции: по-голям интерес и желание за участие и по-големи опасения от гласуването с машини. Иначе очаквам да гласуват около 3 милиона българи, което е малко за парламентарни избори. Машините вече притесниха хората на 11 юли. Дано сега ЦИК проведе по-добра кампания и убеди повече хора да гласуват. ЦИК трябва незабавно да публикува резултатите от проверката на разписките от над 1300 машини на последните избори. Минаха всякакви срокове за тази проверка. Продължаващото мълчание на ЦИК по този въпрос не повишава доверието в изборния процес, а го срива.

Според ЦИК 1,5 пъти се увеличава времето за гласуване заради двата избора. Може и да не е 1,5 пъти, а примерно 2 пъти. И да, ще бъде проблем, поне в някои секции и в различни моменти от изборния ден. Освен това, ако една машина излезе от строя и техниците я оправят след два часа, какво ще стане с опашката от избиратели? Много ясно какво, хората ще се разотидат и така ще бъдат лишени от право на глас. Да лишиш някого от право на глас е политическо престъпление според Наказателния кодекс и се наказва със затвор.

Не очаквам голяма промяна при вота в чужбина. На парламентарните избори между 4 и 6 мандата ще бъде резултатът от гласуването в чужбина. Ако гласовете на балотажа на президентските избори в страната са близки, теоретично вотът от чужбина може да определи победителя. Оценявам шанса това да се случи като малък.

Този път да, ще се сформира някакво правителство, защото политиците усетиха, че ако и този път се провалят и не направят правителство, ще стане страшно. Хората може да се разгневят и да ги изгонят от сградата на Народното събрание с камъни и дървета.

Има опасност ние българите да научим по трудния начин защо в Европа не гласуват с машини, а където гласуваха, вече ги изхвърлиха. Както и преди съм казвал, в Европа машинно гласуване няма. Вярно, с машини гласуват в Индия, в Бразилия, във Венецуела. И в много американски щати. Но в Европа машинно гласуване има само в град Брюксел и околните села. Даже няма в останалата част на Белгия. Така в Европа с машини гласуват под 1% от хората. И що така? Ми, така. Пише го в мрежата. Където в Европа имаше машини, ги изхвърлиха. В Германия даже ги забраниха. И то ги забрани техният Конституционен съд, така че там въпросът е закрит. Дано сега ни се размине този сценарий, но той рано или късно ще се случи. И подозирам, че тогава тихомълком ще се върнем към хартиените бюлетини. Впрочем, животът е доста по-разнообразен от представите ни за него. Така че ще видим. Българинът е свикнал първо да получи 50 тояги на голо, после да изяде половин торба сол и накрая да си плати 100-те жълтици. Има шанс и да ни се размине. Ама надали.

Кампанията ще бъде мръсна, особено за президентските избори. Но тя и в САЩ беше много мръсна на миналогодишните им избори. Даже бих казал, че ние просто не знаем какво е истински мръсна и лъжлива предизборна кампания. Но с бързи стъпки сме се запътили към това да го научим. Ако трябва да обобщя, светът като цяло не се развива на добре. Много станахме, много шумим и много цапаме планетата Земя. И мисля, че тя го усеща и е започнала да се чисти. През последните 70 години населението на света е нараснало с 5 милиарда, а в същото време природните ресурси на планетата намаляват. Но нека вметна, че най-големият проблем няма да е свързан с липсата на петрол и газ, а със замърсяването на въздуха и водите. Едва ли има нужда да припомням ядреното замърсяване от централите в Чернобил и Фукушима.

Подобни статии