Има сигнали, че бивш заместник-министър чрез мейли е искал увеличаване на бюджетите на определени болници

Жени Начева

Има сигнали, че бившият заместник-министър на здравеопазването Жени Начева е изпращала мейли до НЗОК с искане да бъдат увеличени бюджетите на определени болници. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Петров посочи, че лично е виждал такива мейли.

Начинът, по който Жени Начева и бившият министър на здравеопазването Кирил Ананиев са провели поръчките за осигуряване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин, е в нарушение на всякакви нормативни актове, каза Петров по повод подадени от Министерството на здравеопазването /МЗ/ документи в прокуратурата. Договорите са били сключвани с китайски фирми, липсват клаузи за неустойки, а доставките са пристигали със закъснение. Договорите са от май-април 2020 г., и са сключени без съгласуване със съответните дирекции в МЗ. Респираторите са били купувани на двойно и тройно по-високи цени и не са били окомплектовани, предпазните маски не са били медицински, но са предоставени на болниците, а хидроксихлорохинът е бил в огромни количества, въпреки че в страната ни е имало осигурен, припомни Петров.
От МЗ предоставиха вчера на КПКОНПИ изискани документи, свързани със сигнал за оказан натиск от страна на Жени Начева спрямо бивш управител на "Бул Био-НЦЗПБ". Начева е поискала от него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв. Петров обясни, че това било кантора, наемана преди време за съдебното дело, свързано с реакторите на АЕЦ "Белене", водено с Русия, което "е било загубено".

Подобни статии