"Имаме права": френските здравни работници са бесни заради задължителното ваксиниране срещу ковид

Снимка: АП

Служителката в старчески дом Сандра Барона се обявява толкова яростно срещу това да се ваксинира срещу КОВИД-19, че каза, че може да напусне работата си, след като френският президент Еманюел Макрон нареди на всички здравни служители да се ваксинират.

Барона, която се грижи за възрастни хора в дом югозападно от Париж, заяви, че не вярва особено във ваксините, които според нея са били разработени прекалено набързо, въпреки че здравните регулатори по целия свят многократно увериха, че скоростта няма да е за сметка на безопасността. Тя обаче каза, че за нея е било особено обидно, че личните й свободи са били погазени.

"Във Франция имаме права. Живеем в държава, която вярва в свободата, в равенството", заяви Барона, визирайки двата основополагащи принципа на Френската република.

Тя каза, че Макрон прокарва разделителна линия между ваксинираните и неваксинираните - въпрос, който някои опоненти на Макрон казват, че може да създаде правни проблеми за плановете на президента.

Изтъквайки ваксината като единствения път, водещ към нормален живот, Макрон заяви, че имунизирането е въпрос на лична отговорност, но и на колективна свобода, тъй като вариантът Делта предизвиква бърз ръст на новите случаи.

Изправен пред силно заразния нов вариант и рязко понижаване на скоростта на ваксиниране, той каза, че е необходимо здравните работници да бъдат заставени да си поставят ваксина срещу КОВИД-19 и да поощрят широката общественост да последва примера им.

От средата на септември здравните работници ще бъдат проверявани дали са ваксинирани срещу КОВИД-19, а на тези, които не са, няма да се позволява да работят и няма да получават заплата.

"Готова съм да подам оставка и по-скоро да избера друго поприще, а не да се ваксинирам", каза 45-годишната Барона, макар да призна, че може да реши да се имунизира, ако това стане единственият начин да се вижда с роднините си в чужбина.

 

ОБРАТЕН ЗАВОЙ

Заповедта за ваксиниране бе обратен завой за президента, който през декември написа в Туитър: "Казвал съм го преди и ще се повторя: ваксинацията няма да е задължителна. Ние сме страната на Просвещението и на (Луи) Пастьор."

Но в една страна, където антиваксърските нагласи от години са силни, официалните данни показват по-нисък от очаквания отклик сред здравните работници, чиято работа ги поставя в близък контакт с възрастните и с уязвимите.

Само 45 процента от персонала в старческите домове и в центровете за продължителен престой на пациенти са ваксинирани с по две дози, според френската държавна Агенция за обществено здравеопазване.

През март експертите, отговарящи за разпределението на ваксините по места, казаха, че около половината от здравните работници във френските домове за стари хора не искат да се ваксинират. Профсъюзите заявиха, че една от причините е, че ваксинацията е препоръчвана от френската държава, която служителите в тези домове обвиняват за своите ниски заплати и тежки условия на труд.

Медицинската сестра Мартин Мартен каза, че досега е отказвала ваксината срещу КОВИД-19, защото хроничните й здравословни проблеми са причина често да получава усложнения, дори при противогрипна ваксина. Но, изправена пред загуба на работата си, тя заяви, че ще се ваксинира.

"Принуждават ме да го направя, но може да си навлека сериозни здравословни последици. На държавата не й пука", недоволства Мартен.

Служители на здравното министерство не бяха открити веднага за коментар, попитани дали ще има изключения за хора с хронични здравословни проблеми.

Много роднини са страхуват за възрастните членове на семействата си, ако персоналът в домовете остане неваксиниран. Жоана Коен-Кануна каза, че се готви да даде по съд френското правителство за това, че още преди месеци не е направило задължително ваксинирането на здравните работници, тъй като баща й се заразил с КОВИД-19 в болница и починал на 76-годишна възраст.

Подобни статии