Имунитети до поисkване

Главният прокурор Никола Филчев поиска депутатския имунитет на Стефан Софиянски заради сделката с Централни хали

 

"Ще го дам, но ако и той се откаже от своя", не му остана длъжен бившият столичен кмет. За пореден път двамата с Филчев влязоха в задочен спор. Според прокуратурата има основание за наказателно преследване срещу Софиянски заради сделката с Централни хали. Той пък извади традиционния си аргумент, че магазинът работи, следователно е невинен.

Главният прокурор Никола Филчев поиска депутатския имунитет на Стефан Софиянски заради сделката с Централни хали. "Ще го дам, но ако и той се откаже от своя", не му остана длъжен бившият столичен кмет. За пореден път двамата с Филчев влязоха в задочен спор. Според прокуратурата има основание за наказателно преследване срещу Софиянски заради сделката с Централни хали. Той пък извади традиционния си аргумент, че магазинът работи, следователно е невинен.

"Винаги, когато наближат някакви избори, прокуратурата се сеща за мен. Атаките на главния прокурор са предизвикателство срещу търпението ми и вероятно ще доведат до търсене на съдебна отговорност от него", закани се Софиянски. От БНС, на която той е съпредседател, твърдят, че това е политически удар под кръста.

"Всичко, което съм имал да кажа за Софиянски, съм го написал в искането до парламента. Във всеки един момент държавните органи са длъжни да изпълняват конституционните си задълже-нията и това няма да накърни, а ще издигне авторитета ни пред европейските институции. Защото по този начин се опровергават упреците към съдебната система, че не е достатъчно активна в борбата срещу организираната престъпност и корупцията", смята Филчев. "Да не преувеличаваме значението на това рутинно действиe от страна на прокуратурата", призова той.

Временна анкетна комисия ще решава съд-бата на бившия столичен кмет. В нея влизат десет народни представители. Те са: Борис Българинов (от БНС), Пламен Ранчев, Йовко Йовчев и Добромир Гущеров (БСП), Борислав Ралчев и Владимир Дончев (НДСВ), Елеонора Николова (ОДС), Елиана Масева (ДСБ), Тодор Бати-лов ("Атака"). Единствено от ДПС нямат готовност да обявят името на своя представител и ще изчакат до вторник. Комисията ще преценява има ли основания да се счита, че Софиянски е извършил тежко престъпление, за което имунитет му може да бъде отнет. Решението ще стане ясно на 29 октомври. В комисията вече избухна първият спор относно това кой ще е председател. Всички депутати, които са в нея, се опитват да избягат от отговор-ността.

За да мине искането на Филчев, са необходими гласовете на повече от поло-вината народни представители (240 на брой). От БСП и ДПС най-вероятно ще дадат рамо на Софиянски заради помощ-та, която БНС оказа при съставянето на коалицията. Гласовете в НДСВ също се очаква да бъдат за него - реална е възможността някой от министрите в предишния кабинет да бъде сполетян от същата участ. В ОДС и ДСБ се надяват да спечелят гласовете за Софиянски на предстоящите кмет-ски избори в столицата.

Подобни статии