ИМВ сменя името, става "Изправи се.БГ! Ние идваме!"

ИМВ сменят името на парламентарната си група и се отказват от думата "мутри вън" в него. Групата вече проведе първото си заседание и от тук насетне ще се казва "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Това стана ясно от думите на Мая Манолова след заседанието на групата. Причината за промяната е фактът, че малко по-рано стана ясно, че Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и гражданите от протеста ще сформират НПО - "Ние идваме". 

Както и в предишното НС, и в новия 46-ти парламент, Манолова ще бъде шеф на парламентарната група а Хаджигенов неин заместник. За зам.-председател на НС отново ще предложат Татяна Дончева.

Иначе приоритетите остават същите - вън мутрите от властта, скок на доходи, пенсии, подкрепа за бизнеса с фокус върху малкия бизнес, ревизия на властта, подкрепа на гражданите срещу монополите, съдебна реформа до изпълнение на исканията на протестите. По думите на Манолова са готови и с първите два законопроекта, които ще внесат още утре в НС - за преизчисляване на пенсиите и закона за личната помощ. Ще внесат и решения за създаване на 2 комисии - за ревизията и за изясняване на всички факти около полицейското насилие и незаконните подслушвания.

Хаджигенов на свой ред добави, че ще внесат и предложението си за изслушване на правосъдния министър Янаки Стоилов и МВР-шефа Бойко Рашков. Отделно от това ще внесат и промени в още 2 закона - за НСО и този за Бюрото за закрила към главния прокурор, като идеята е да се върне отново в МП.

Манолова поясни, че гражданите имат очаквания за стабилно правителство и се надяват приоритети им за скок на пенсии, доходи и съдебна реформа да намерят място в програмата на този кабинет, издигнат от ИТН. От думите на Манолова и Хаджигенов стана ясно, че това са условията те да го подкрепят. 

Манолова поясни, че все още не са водили разговори и са настояли те да са са публични, в НС.По думите й хората наистина очакват промяна и да я усетят по джоба си. Това пък нямало как да стане без преизчисляване на пенсиите. Даде да се разбере, че не желаят постове и позиции в новия кабинет.

На въпрос дали очакват подкрепа за кабинета на ИТН, Хаджигнеов отговори: "Зависи, важни са политиките" и даде да се разбере, може да не получат такава, ако отново представят кабинета и решенията за него  "императивно и с извиване на ръце". На свой ред обаче Манолова увери, че разговори и диалог ще има.

Накрая Хаджигенов увери, че новото им НПО няма да се превърне в партия.

Подобни статии