Институтът за пазарна икономика е разработил калкулатор на реалната заплата и разходи за труд

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) е разработил калкулатор на реалната заплата и реалните разходи за труд, който е достъпен на уебсайта http://cenanarabotnika.org/, съобщиха от ИПИ.

Изчисленията на "Цена на работника" вземат предвид всички очаквани фактори на брутната заплата и разходите на работодателя - пенсионните, здравните и другите социални осигуровки, както и данъците върху дохода. Към тях се добавят още няколко фактора, които касаят най-вече отработеното време - нощният труд, трудът в съботните и неделните дни или на официални празници, за които се прилагат множители към основната почасова ставка на заплащане.

Калкулаторът отчита и случаи, в които работодателят финансира обяда (или като цяло храненето) на служителите си, както и ползваните болнични и допълните дни платен отпуск извън предвидените от трудовото законодателство. Взети са предвид и случаите, когато служителите получават ваучери за храна - честа практика за допълване на дохода, която остава извън обхвата на облагането. На този етап изчисленията са валидни само за трета категория труд, в която влизат повечето работещи в България.

От особено значение тук е разликата между крайната цена на отработен час и обявената почасова заплата - само с добавянето на няколко нощни и празнични смени, няколко дни платен отпуск над минималния и ваучери за храна разликата между обявената почасова заплата и крайната цена на отработения човекочас става почти двойна, коментират от ИПИ

Калкулаторът внася яснота за общите разходи за труд и така дава възможност за реална преценка на цената на наетата работна сила. Активирането на калкулатора в началото на мандата на едно правителство лесно ще покаже в каква посока са неговите политики - при всяка промяна, която увеличава цената на наемане, ще светне "червената лампа" за всички наблюдатели, коментират от ИПИ.

Яснотата за пълната цена на трудa ще спомогне и за формиране на мнение в дискусиите по приемане на държавния бюджет, но и при всяка законодателна инициатива, свързана с трудовото или осигурителното законодателство. Калкулаторът ще е от полза и за незабавна оценка на ефекта от предложенията за регулаторни промени на синдикати и работодателски организации, смятат създателите на калкулатора.

Той е разработен по международна инициатива, изпълнявана от ИПИ заедно с неправителствени организации от Словакия (INESS), Чехия (Liberalni Institute) и Полша (FOR), с общ подход и методология, която отразява особеностите на местното трудово законодателство и регулации. Изработването му е подкрепено от Фондация "Фридрих Науман".

Подобни статии