Ирландката Марейд Макгинес стана еврокомисар по финансовите услуги

Ирландката Марейд Макгинес бе назначена за еврокомисар за финансовите услуги, стабилността и съюза на капиталовите пазари, предаде Евронюз.

Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това се наложи след оставкатата на еврокомисаря по търговията Фил Хоган заради коронаскандал. Той и други високопоставени политици присъстваха на парти в голфклуб с десетки души малко след като Ирландия забрани събирания на повече от шестима човека заради COVID-19. Оказа се, че той е нарушил и други правила при пътуването си, а възмущението бе толкова силно, че един министър подаде оставка, а няколко депутати бяха наказани. Хоган първоначално само се извини, но не искаше да напусне поста си.
Постът на Хоган бе жест към Ирландия при организацията на комисията "Фон дер Лайен" - тя е единствената държава от ЕС, която има сухопътна граница с Великобритания.

Подобни статии

  • Европрокуратурата започва работа на 1 март

    Европрокуратурата започва работа на 1 март

    Според анализите на Европейската Комисия на 1 март ще има възможност Европейската прокуратура да започне работа с европейски делегирани прокурори от 15 страни членки. Това обяви на заседание на комисиите на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по бюджетен контрол комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. На заседанието евродепутатите обсъдиха ситуацията със стартирането на Европейската прокуратура с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и Рейндерс.

    64