Искаш бакшиш? Постарай се да си го заслужиш тогава!

Не е хубаво хората да искаме много, поне така пише в светите книги. Все пак скромността е само една от многото добродетели, които красят човек. Когато сме алчни и ненаситни, това не води до добри резултати. Единствено ни вкарва в омагьосания кръг на лакомията. В него всеки иска все повече и повече, но не се замисля какво предлага самият той.

Сега става известно, че таксиметровият превоз можело да поскъпне с левче. Така желанията на бранша за вдигане на таксите за услугата най-после ще се осъществят. Макар и не изцяло, защото първоначалните искания бяха за двойно, че дори тройно вдигане на цената за километър пробег. Тези искания отчасти са разбираеми - пандемията значително намали приходите и на хората, изкарващи хляба си с жълтите коли. Отчасти, защото никой не излизаше и не смееше да стои в тясна кола с непознат заради коронавируса. Освен това заведенията затвориха и вече няма нужда да се извозват пияни клиенти до квартирите им из цяла София.

За никого не е тайна, че таксиметровите шофьори, заедно с бармани, диджеи, сервитьори и други, разчитат на бакшиши, за да имат по-сносни доходи. Само за вечер един диджей може да прибере 200 лв. отгоре, ако пусне някоя и друга песен по желание на клиент. Да не говорим какво става, ако този клиент е студент с излишни пари от мама и тати, бъдещ младоженец на ергенско парти или жена, преживяла тежка раздяла с бившия. Тук, разбира се, и барманът „намазва“.

Затова - да, разбираеми са исканията за вдигане на тарифите за таксиметров превоз на пътници. Да не забравяме, че те не са променяни от 7 години насам. Разбира се, няма лошо и в бакшишите. Всички трябва да се храним, всеки има семейство, което чака да се донесе хляб на масата и пари за сметките, които през зимата неминуемо стават по-високи. Но истината е, че колкото и да е добър човек, понякога не му се иска да дава бакшиш. Това не е случайно, не винаги бакшишът е заслужен, още повече, когато чакаш такси вече 40 минути на студа, а накрая дойде шофьор без маска, който е кисел, надул си е чалгата, а маневрите му те карат да се молиш да стигнеш жив до вкъщи. Как тогава ще накараш човек да плати по-висока тарифа, че и бакшиш да ти остави?

Може би затова в някои страни, като Япония, е немислимо да се дават бакшиши. Ако пък тръгнеш да оставяш някакви пари на масата, японският служител ще тръгне да те гони по улицата, за да ти ги върне. Това е, защото той знае – има си заплата, всичко извън нея не е редно. Затова човек не е добре да иска много, а ако тръгне с претенции за това и онова, то трябва да се замисли какво слага той на масата, какво предлага и с какво си е заслужил бонуса или повишението на заплатата си.

Подобни статии