Искат проверените дезинфектанти срещу COVID-19 да се продават на отделни щандове

Истинските продукти трябва да съдържат минимум 70% алкохол и са в течно състояние, а не под формата на гел

Photo: БГНЕС Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев

Граждани искат дезинфектантите да са на отделни щандове, подобно на храните. Това стана ясно на първия уебинар, посветен на COVID-19 и мерките за дезинфекция. Инициативата "COVID-19: ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” е на Националната пациентска организация.

В нея се включиха главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, зам.-генералният директор на Българския червен кръст д-р Надежда Тодоровска и председателят на УС на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

Събитието е първото от поредица уебинари, насочени към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заетите в сферата на обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н., относно трите принципа на дезинфекция, дистанция и дисциплина, в условията на пандемия.

Шандове няма да се въвеждат, но ще налагаме сериозни санкции на фирмите, които предлагат некачествени продукти, заяви държавният здравен инспектор пред пациенти и медии.

Според него особен риск крият онлайн продажбите, където няма контрол от страна на държавата. Постоянно си играем на котка и мишка, сменят се сървъри, така че трябва да се обмисли дали това изобщо да бъде разрешено, обяви д-р Кунчев.

Когато няма ваксини, дезинфектантите играят ключова роля, допълни държавният санитарен инспектор.

Според Ангел Кунчев хората трябва да четат внимателно етикетите, където е указан номера на разрешителното от МЗ. Фирмите-производителки пък трябва да се проверяват в специален списък на здравното ведомство.

В момента има намаление с около 20 на сто на заразените в България, което може би означава, че инфекцията намалява, каза още д-р Кунчев.

Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите, заяви д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки.

Колкото и да се контролираме, все пак докосваме лицето си, затова дезинфекцията и миенето на ръцете е изключително важно, предупреди още д-р Тодоровска.

Вълната, която премина през Балканите, сега се насочва към Европа, предупреди държавният здравен инспектор.

Според специалистите, социалната дистанция и правилната дезинфекция са най-сигурният начин да защитим здравето на нас и нашите близки. Точният дезинфектант задължително трябва да има разрешение от Министерство на здравеопазването и да е регистриран като биоциден продукт, да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, да е от проверен производител, да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел.

На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително заведения за обществено хранене и магазини е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите. Обсъдена бе и актуалната ситуация в страната и прогнозите за развитието на COVID-19 епидемията.

Подобни статии