Истанбул - необятен и изгоден за пазар

Любимата на българите „Капалъ чарши“ е била търговска улица преди Константин Велики

Византион, Константинопол, Цариград и Истанбул. Това са имената, които е носил през вековете един от най-големите мегаполиси в света. С около 17 милиона постоянни жители и посещаван от поне 2 милиона туристи на ден, това е най-населеното място в света след Токио и Шанхай. Съпоставим по население и територия с Мексико Сити и Ню Йорк - по-голям от Москва, Париж и Лондон.

Размерите на Истанбул са смазващи. Но великолепен, магичен и уникален го правят две неща. Това е единственият голям град, който се простира не просто на 160 км на дължина, но и на два континента - Европа и Азия. Бил е столица на Римската, Византийската, Латинската и Османската империя.
В старата му централна част просто стъпваш върху история и вдишваш цивилизация. С такава география и история никой от другите градове-великани нито може, нито смее да се похвали.
Тук не е столицата, но просто е сърцето на Турция - това веднага го усещат всички, които са идвали дори веднъж.
На 550 км от София ни обсебва реалност, която е коренно различна от България и Европа. Просто не е за вярване, че може да има толкова огромно и многолико съчетание на контрасти.
Има много причини да посетите Истанбул, неговите забележителности са неизброими. Но освен че е близко до България, сега заради евтината турска лира той е изключително изгоден за туризъм и шопинг.
Пандемията нанесе огромен удар на туризма в тази перла на Ориента. По данни на турските власти през 2019-а градът е бил посещаван от 5 милиона туристи на ден. Пандемията ги е редуцирала до 1,5 - 2 милиона.
За да влезете в Турция, без да карате карантина, ви е нужен европейски сертификат за ваксинация, пи си ар тест с отрицателен резултат или документ за това, че сте преболедували ковид-19.
Нужен ви е НАS-code, без който може и да влезете в страната. Но няма да имате достъп до летища, молове, метро и обществен транспорт. Без него не могат да се ползват фериботи, нито да се качите на туристическо корабче за разходка по Босфора и Златния рог. Така единствените видове транспорт за вас ще са пеша и с такси. А на такива разстояния това е авантюра. От друга страна - да шофираш в трафика на Истанбул също не е за всеки. Но ако сте с личен автомобил или кола под наем, също не е необходим заветният HAS-code.
В Истанбул маските са задължителни за всички. Дори и на открито. Глобата е огромна. 3000 лири се равняват на малко по-малко от 300 евро, или почти 600 български лева. И затова почти всички ги носят. Ако случайно видите човек без маска в Истанбул, значи е българин, руснак или сърбин.
В момента курсът на турската лира е 19 стотинки. Но навсякъде в търговските обекти и по пазарите курсът е 10 към едно спрямо еврото. Затова най-лесно ще се ориентирате за цените, като делите тази в турски лири на 5. Например ако нещо струва 50 лири, значи е 10 лева, или 5 евро.
По традиция българите посещават най-често кварталите в стария център „Фатих“, „Бейоглу“, Еминьоню“ и „Каракьой“. Където се сливат заливът Златния рог и протокът Босфора. Всъщност тук Европа свършва, а отсреща се виждат бреговете на Азия.
Във „Фатих“ се намира храмът „Света София“, която в момента е действаща джамия и може да се посети свободно и без такса. В почивните дни има огромни опашки, но през делника се чака не повече от 10 минути. Малката „Света София“ се нарича църквата „Света Ирина“, която е на по-малко от километър на юг. Това е единствената оцеляла православна църква от времето на Константинопол и Византия. Всички останали са били превърнати в джамии.
На около три километра от „Света София“ на север по брега на Златния рог е българският храм „Свети Стефан“. Църквата е уникална, защото е направена от желязо, като кораб. Само така е могла да устои на свлачището на брега.
В Истанбул има стотици джамии, но и католически храмове. „Кварталът на неверниците“, както наричат нос Галата, първо е бил еврейска махала, а после колония на Генуа. Заради търговията дори по време на Османската империя италианците запазват автономия. А катедралата „Свети Франциск и Султан“ е истински архитектурен шедьовър. Това е магията на Истанбул. С три крачки се озоваваш от Ориента в Западна Европа.
Разбира се, най-популярното място за пазаруване си остава Град-базар, или както си го знаем българите „Къпълъ чарши“.
Това е едно от най-старите тържища на света. Било е пазар много векове преди Свети Константин Велики да реши да строи нещо по-велико от Рим за нова столица на империята си.
Основно се продават кожа, килими и злато. На пазара има над 5000 магазина, а пазаренето е задължително. Пазарът за подправки се намира около моста Галата в квартал „Еминьоню“. Наричат го Египетския пазар, защото повечето от подправките идват от Египет. Между двата пазара има много магазини, в които може да се купят изгодно златни накити и кожени изделия. По принцип продават на едро, но пандемията прави търговците много гъвкави и отстъпчиви.
Ако обаче безкрайните пазарлъци и истинският лабиринт от сергии и магазинчета не са вашето място - булевард „Истиклял“ е съвсем наблизо. Само трябва да преминете моста „Галата“. Първо ще видите прочутата 65-метрова кула на носа със същото име. Няма как да сбъркате „Истикял“ с никоя друга улица в мегаполиса Истанбул. По нея върви прочутият червен ретротрамвай. Започва малко след кулата в Галата и излиза на площад „Таксим“. Изглежда наистина огромен, особено ако не сте виждали на живо Червения площад в Москва. А от двете страни на булеварда има молове и фирмени магазини на най-известните марки за дрехи, обувки и козметика. В момента в магазина на „Манго“ например се ликвидират летните колекции. А той е един от сравнително малките магазини на тази улица - само на 4 етажа!

Цените в азиатската част са зашеметяващо ниски

Ако разполагате с няколко дни и сте истински шопинг маниак, или просто жената до вас обожава пазаруването - не се колебайте. Отскочете до Азия! В моловете и марковите магазини в азиатската част цените са почти наполовина. Причината е, че точно тези места не са най-посещавани от туристи. Затова времето, отделено за пътуване, може да ви спести наистина много пари. Пък и колко пъти ще можете да прескочите от Европа в Азия с метро или корабче. Да, с метро или корабче, защото ако Истанбул е истински Лабиринт, в него има един зловещ Минотавър, пред който всички се прекланят независимо от религия и цвят на кожата.
Злото и ненаситно чудовище на Истанбул се казва трафик. Не рискувайте да минавате от Европа в Азия по мостовете над Босфора с кола, такси или автобус, особено в петък или събота вечер. Може да чакате много. Дори много повече от трите часа, за които обикновено се стига по магистралата от Одрин до Истанбул.
Но веднъж стъпили в Азия, се насладете на дългата улица „Багдат“. Тук също има магазини на много от популярните марки. Недалеч от брега на Мраморно море е „Галерия“ (Galeria) - огромен търговски център. В друг огромен мол „Forum“ ще откриете не само всички световни марки, но и фирмени магазини на много добри турски производители. Дънките и джинсовите облекла на турските Mavi Jeans и De Fakto не отстъпват на никой световен бранд като качество. А цените, особено ако са на разпродажба, са от типа „Не може да бъде, това е без пари!“
Съвсем наблизо е аквапарк Aquazoo. Децата ви просто ще ви линчуват, ако са с вас и забравите да ги заведете там. Пък и потапянето в клетка сред акули си е сериозно предизвикателство за всяка възраст.
Друг много модерен базар е „Акмеркеш“ (Аkmerkes) в квартал „Етилер“. На 4 етажа са разпрострени 241 магазина, както и ресторанти. Удобен е за пътуване с метрото, ако го вземете от площад „Таксим“.

Избягвайте новото летище на Истанбул

Ако не искате да шофирате в адския трафик на Истанбул, може да стигнете със самолет. Но не мислете, че ще спестите време. Новото международно летище на Истанбул е мегаломански проект, който обаче няма добра транспортна връзка с центъра на мегаполиса. Няма метро или влак. Има автобуси, но в тежък трафик може да ви отнеме 3 или 4 пъти повече от рекламираните 45 минути до 1 час с експресния автобус.
Затова все повече хора предпочитат да пътуват от София и обратно с автобус. Въпреки че са 550 км заради минаването на границите, пътят отнема около 7 часа. При това ако се пътува директно с нает за група автобус. Има повече от 15 автобуса на ден по редовни линии между българската столица и турския мегаполис. Цените са изключително ниски - от 45 до 70 лева за двупосочен билет. Но тъй като всички спират в Пловдив, Хасково и Одрин, времето за пътуване става 7,5 до 8 часа.
Но почти толкова ще загубите и ако пътувате със самолет. Ако включите времето за трансфер до летище София, чекинга на багаж, паспортната проверка, едночасовия полет, нов паспортен и митнически контрол. И ви очаква незнайно колко часа дълъг тренсфер до центъра на Истанбул.
Ако се престрашите да пътувате с автобус по редовна линия, с пристигането си ще видите нещо наистина огромно и впечатляващо. Централната автогара на Истанбул „Байрам паша“ е бетонно чудовище с 342 перона на четири нива. Това е най-големият автобусен терминал в Европа и втори по големина в целия свят. Ще се учудите обаче колко лесно и удобно за ползване от пътниците е това огромно нещо.
Е, добре дошли в Истанбул! Тук всичко е голямо, величествено и малки неща няма. Освен може би стаите в средната ръка хотели в центъра. Където може да преспите съвсем прилично на цени от 40 до 90 лева. В компанията на още поне 19 милиона човешки същества. Феноменално, нали?

Подобни статии