Истината за Иван Глупака и цената да си глупак

Може би не всеки от нас помни историята за Иван Глупака. Страхотен разказ, осмиващ богаташите и разсипничеството, написан не от друг, а от класика Лев Толстой. В него класикът осмива алчността и сляпото преследване на слава и богатство, но и разкрива каква мъка е да си глупак в съвременния свят. А още по-голямо ходене по мъките е това да си Бай Ганьо Глупака в родината си.

Българите, видиш ли, често биваме мамени от онлайн търговци. Каква изненада само, като се има предвид лековерието и наивността на българското мислене. Види наш Бай Ганьо оферта в интернета, види едни „30% отстъпка“, в които съвсем удобно пропуска частицата „до“, и кликне веднага, за да направи поредната покупка на сметка, както той си мисли. Поръчва я, без да се замисли дали му трябва и дали има пари да я плати. Пък после се оплаква от високите цени на храната и другите стоки по магазините. Защото ей такова ни е мисленето.

Не е нужно да си велик гений, нито потребител с огромен опит за гърба си, за да знаеш, че при пазаруване в онлайн пространството трябва да внимаваш. Най-малкото защото нито стоката е пред теб, нито търговецът. И затова трябва подробно да четеш и препрочиташ какво се предлага, да търсиш контакти с продавача, които да включват я телефон, я имейл, може и адрес. От полза е и обстойното разглеждане на сайтовете, да се четат отзиви за тях не само по групите, форумите и социалните мрежи, а и извън това. Защото колкото и да е примамлив комфортът на онлайн пазаруването, той също си крие рискове (виж тук).

Неслучайно всеки четири от десет лева в електронната търговия остават скрити за данъчните. Това е битка, която продължава години наред вече, особено сега, когато заради пандемията, все повече хора пазаруват от вкъщи. Пък съвсем друга е темата, че и на място да пазаруваме, пак си оставаме глупави. Доверяваме се на сляпо, подведени от големите надписи за още по-големи намаления. А особено много обичаме офертите от типа „две на цената на едно“, без да вземем предвид за кои стоки става въпрос.

Защото това е цената, която плащаме, за да бъдем глупци. Дали бай Иван, дали Бай Ганьо, няма значение, все сме от едно просто племе. Затова, за да не бъдем от него и да не се възползват други от нашата неопитност, трябва малко повече да разцъкваме, както се казва на чист български. Иначе ще оставим други да правят лесни пари на наш гръб, да печелят от нашата безкрайна наивност, доверявайки се на всяка промоция в интернет.

Подобни статии