Историческият музей в Дупница представя фотодокументална изложба, посветена на Съединението

По повод 136 години от Съединението, Историческият музей в Дупница представя фотодокументална изложба, посветена на официалния празник, съобщиха от музея.

Целта на изложбата е да напомни чрез фотографии и документи за събитията и героите, противопоставили се на Великите сили и Османската империя, отхвърляйки клаузите на Берлинския конгрес. Няколко експозиционни табла проследяват развитието на събитията в навечерието и осъществяването на самото Съединение - дейците и организаторите на БТЦРК, управляващите в княжеството и областта, копия на телеграми, възвания на княз Александър Батенберг, вестници и самия манифест на Съединението.
Актът на Съединението изненадва европейските сили, а неговата защита - военна, политическа, дипломатическа, изисква обединението и напрягането на всички национални сили - от народните маси и интелигенцията до правителството и княза. Защитата на Съединението преминава през много драматични епизоди, един от които е кратката Сръбско - българска война, спечелена от младата българска армия, от храбростта и патриотизма на целия народ. В няколко от таблата са показани образите на позабравените ни герои - капитаните, извоювали победите при Сливница, Драгоман и Пирот, които спечелват уважението и възхищението на изумена Европа, разказаха от музея.
Изложбата представя настроенията в Дупница по време на Съединението и участието на дупничани в защитата му през войната. Експозицията е подредена във фоайето на Спортната зала в Дупница до 17 септември.
Община Дупница отмени тържествената програма за отбелязване годишнината от Съединението на България, заради усложняващата се епидемиологична обстановка. В програмата бяха предвидени рецитал на духовия оркестър, концерт и посещение на пътуващото читалище "Бащино огнище".
Годишнината от Съединението на България ще бъде отбелязана в Дупница днес само с поднасяне на венци и цветя, на паметната плоча на Опълченците.

Подобни статии