Историкът проф. Пламен Митев: Левски по-млад с три години

Роден е през 1840г., увисва на бесилото на Христова възраст, разкри нов документ

Снимка: Христо Христов Проф. д-р Пламен Митев и обработилата ръкописа на Христо Шиваров Райна Антонова-Тончева от РИМ Стара Загора при представянето на томчето „Бележки по Старозагорското въстание“.

Васил Левски е роден през 1840-а година, а не както досега се възприема през 1837-а. Това показва открит наскоро документ сред османските архиви в Истанбул. Данните са от регистър на мъжкото население в Карлово, стана ясно от думите на преподавателя в софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Пламен Митев. В Стара Загора той обясни, че документът е бил открит от неговия колега, работещият сега във Виена Григор Войков.

Двамата подготвяли обстойна научна публикация, която предстои да излезе в края на годината. Регистърът проследявал мъжкото население в Карлово през периода от 1833-а до 1844-а, името на Васил Иван Кунчев се появявало през 1840-а, то на практика е първият и единствен до сега писмен документ, позволяващ на историците да стъпят на „здрава основа“ при изясняване биографията на Дякона. Проф. д-р Митев припомни, че на практика датата 18 юли (6 юли стар стил) 1837-а се появява години след Освобождението, тя е съобщена от първия братовчед на Левски Васил Караиванов (1847-1933) и е популяризирана от Стоян Заимов през 1895 година, тази  дата е била дадена с много условности. Има и още една теза, според която ако е вярно, че Левски се замонашва  в манастира край Сопот на 15-годишна възраст през 1858 година, то тогава би трябвало да е роден през 1843-а.

Седмица преди обира на турската хазна в Арабаконашкия проход турските власти са имали ясна представа за структурата на създадената от Левски комитетска мрежа, за хората в нея, за самия Левски, настоява историкът.Турците са знаели за над 500 дейци от сравнително малък регион, сред тях са чорбаджии, търговци, предприемачи, свещеници, елитът на тогавашното общество. Ако се възприеме новата дата на раждане на дякона, ще означава, че той е обесен на 33 години, а не на 36 г.

Подобни статии