Ива Екимова - за откритата комуникация с избирателите, редовните срещи с тях и обратната връзка

Другият усмихнат и зареден с положителна енергия, когото помолих за коментар какво трябва да имат предвид бъдещите управници, е Ива Екимова, изтъкнат експерт по публични комуникации. Тя работи в предизборни кампании като консултант през 2015, 2019 и 2021 г. Ето и нейния ъгъл към темата:

Предизборните дебати ни предложиха още от същото. Обвинения, изтъкване на мними заслуги, зле облечени хора, с малки изключения, говориха неща, които не достигнаха до гласоподавателя. Външната реклама бе територия, запазена за вече известните лица, телевизията - също. Най-широкото поле за изява бяха социалните мрежи, а там е пълно с наши познати от артистичните и модни среди. Също там видяхме и няколко не лоши дигитални хрумки, но липсваше консистентна, стойностна и смислена кампания. За съжаление Фейсбук, Инстаграм и Туитър не са гарант за избирателна активност, а в България броят на потребителите във Фейсбук не позволява работа в мащаб, както и таргетирането по значими теми и политики. Съвсем ясно бе, че заради ограничителните мерки, наложени заради разпространението на Ковид 19 и невъзможността за провеждане на срещи на закрито, голям процент от кампаниите на всички кандидати за народни представители минаха онлайн. Разбира се остана  класическата форма за срещи на терен, на открито, която в годините се е доказала и като най-ефективна, особено когато е придружена с дребни брандирани подаръци. Най-много радост на избирателите донесоха няколко благотворителни инициативи, а най-ощетени останаха истински смислените, добре образовани, добре изглеждащи и, спрямо посланията им, видимо загрижени за просперитета на България, млади кандидати от целия политически спектър.

Но това вече е зад гърба ни. Остават ни броени часове от месеца на предизборна агитация, за да потърсим отново в платформите на партиите, публикувани в официалните им сайтове онези планове и програми, които най-добре разбираме и разпознаваме. Имаме още малко време да се запознаем с всеки един от кандидатиралите се в онзи МИР, в който ще гласуваме и потърсим изказвания, мнения, постове или техни интервюта. Това ще е най-ясният ни ориентир в, така или иначе, хаотичната комуникация на политическите послания, които наситиха всички видове ефир в дните между 5-и март и 3-ти април. Защото с упражняването на конституционно гарантираното ни право, а от скоро и задължение, на глас на 4-ти април не приключва гражданската ни активност. Точно след 4-ти април започва всичко. Както за нас, така и за новите управляващи.

На този етап, социологическите агенции не могат да ни кажат как ще изглежда 45-ото народно събрание, но от нас зависи да си изберем представители, които да държим отговорни за техните решения или бездействия.

Който и да получи всенародната любов, обаче би трябвало да съобрази няколко елементарни комуникационни принципи. Такива вече се прокрадват в активностите на действащи политици, но, превръщайки ги в масово явление, доверието към тях ще расте. Никой не е безгрешен, но прозрачността, откритата комуникация с избирателите, редовните срещи с тях и обратната връзка са от особено значение. Това е в персонален аспект. В глобално политически план едва ли е възможно обединение, но  би било полезно, ако се потърсят пресечните точки в плановете за управление на политическите сили в интерес на по-бързото справяне със здравната, икономическата и социалната кризи.

Две са глобалните теми, по които е необходимо да има съгласие. Първата е образованието, достъпът до образование, съотношението между образование и бизнес. Глобалната тема в момента е човешкият капитал, който движи икономиките. За да има устойчиво развитие е необходимо предприемчивостта на младите да бъде подпомогната от държавата. Качественото образоване и условията за развитие в България ще мотивират повече млади хора да развиват бизнес и кариера в родината си.

Здравеопазването е другата голяма област, в която са нужни бързи и ефективни реформи. И в двете сфери адаптивността бе ключова, за да могат да функционират адекватно, спрямо ситуацията. Ролята на държавата беше частична, а в безпрецедентни времена, като тези, в които живеем е важно да има обединение и смирение!

Промени и модернизиране са необходими във всички области на обществено-политическия живот. Това би било възможно единствено чрез единомислие в името и в интереса на хората.

 

На финала: На добър час на всички онези, които ще се борят и ще спечелят доверието на избирателите. С пожеланието да спазят предизборните си обещания. И да бъдат себе си!

Подобни статии