Ива Митева от "Има такъв народ" е шеф на новия парламент

Избраха шестима заместник-председатели на 46-ото Народно събрание

Ива Митева от "Има такъв народ" беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание. В пленарна зала гласуваха 237 депутати, от които "за" 137, един беше против, а 99 се въздържаха. Митева получи подкрепа от парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС, "Изправи се БГ! Ние идваме!". От БСП предложиха за председател на парламента Кристиан Вигенин, но той не събра достатъчно гласове в пленарна зала.

Депутатите избраха шестима заместник-председатели на 46-ото Народно събрание. Те са Виктория Василева от "Има такъв народ", Росица Кирова - от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин - от "БСП за България", Атанас Атанасов - от "Демократична България", Мукаддес Налбант - от ДПС, и Татяна Дончева - от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Силен парламент означава прямо отношение с народа и постоянно търсене на отговорност от членовете на МС, за да бъдат по-внимателни в своите действия, заяви новоизбраният председател на Народното събрание Ива Митева от парламентарната трибуна.
Оставайки верни на общочовешките ценности - свобода, равенство, справедливост, търпимост, трябва да положим усилия да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава - законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, зачитане на основните човешки права, равенство пред закона, заяви Митева.
Тя припомни, че съгласно българската Конституция България е република с парламентарно управление и Народното събрание заема първостепенно място в държавната система, и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот.
Съгласно Конституцията ни, народните представители действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но трябва да помним за какво сме избрани, да чуваме и следваме волята на народа, посочи председателят на 46-ото Народно събрание.
Всеки от нас по време на предизборната кампания е заложил името си, за да спечели доверието на хората, затова трябва да изпълним поетите ангажименти към българските граждани чрез приемането на конкретно законодателство - за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване, за по-добро образование, за постигане на реална съдебна реформа, посочи тя.

Подобни статии