Ива Митева: Редуцираме кръга на охраняваните от НСО лица

"Промените в Закона за НСО не са насочени към служителите, те бяха продиктувани от стремежа за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица". Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева, която участва в честването на 142 години от създаването на службата.

"Основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж и на социално състояние", аргументира се тя.

Според нея целта на предложените изменения е да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление.

Председателят на Народното събрание присъства на празничния водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Мелнишкия епископ Герасим, пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ и положи цветя пред Паметния знак на служителите на НСО, достойно изпълнили дълга си.

"Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия", посочи председателят на Народното събрание.

"Смятам, че вие трябва да бъдете равно отдалечени от всички власти, вие с чест и достойнство трябва и изпълнявате своите задължения", заяви тя.

В словото си Митева припомни, че с указ на княз Александър Батенберг, обнародван в Държавен вестник на 15 септември 1879 г., се създава първата охранителна структура в България.

"Вече 142 години тя осигурява неприкосновеността на местата и лицата, отговорни за управлението на държавата и недопускане посегателство върху живота им и ограничаване на възможностите им да изпълняват задълженията си, което е въпрос на национална сигурност",  подчерта тя.

"В последните няколко месеца аз видях едни смели и силни мъже, които с чест и достойнство изпълняват своите задължения", категорична бе Митева.

На церемонията по отбелязване на 142 години от създаването на НСО присъстваха премиерът Стефан Янев, генерали, офицери, сержанти и служители. 

Подобни статии